Hoewel jouw kitten prachtig is, heeft hij ook verzorging nodig om zijn vacht in 'purrrfecte' staat te houden. Ontdek in deze blog hoe je de vacht van je kitten verzorgt en hoe je de nagels van een kitten knipt.
De ruwe tong van jouw kitten werkt als miniborstels, die losse haren verwijderd en oliën verspreid door hun vacht. Katten zijn ook slim genoeg om te weten dat wanneer deze biologische verzorgingshulpmiddelen niet voldoende zijn - bijvoorbeeld als ze last hebben van haarballen of klitten - er op jou kan worden gerekend.
Vacht kittens verzorgen
Bij het verzorgen van een kitten gaat het er niet alleen om hem er mooi uit te laten zien - het verwijdert dood haar, houdt zijn vacht en huid gezond, helpt je om een intieme band op te bouwen en geeft je de kans om zijn algehele gezondheid te controleren.
Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel van de verzorging van kittens, maar dankzij hun zachtere, pluizigere en kortere vacht kost het bijna geen tijd, vergeleken met een volwassen kat. Als je je kitten van jongs af aan kunt laten wennen aan regelmatig kammen of borstelen, zal dit jullie leven in de toekomst veel gemakkelijker maken. Het goede nieuws is dat de meeste katten dol zijn op de aandacht en zachte aanraking die ze krijgen bij het verzorgen. Zodra ze een borstel of kam in je hand zien, komen ze meestal gelijk aanrennen.
Je kitten borstelen
Lange versus korte vachten
Hoe grondig en hoe vaak je je kitten uiteindelijk moet borstelen, hangt meestal af van het type vacht. Een kortharige kat hoeft meestal maar één keer per week te worden verzorgd, terwijl een kattenras met langharige vacht dagelijks aandacht nodig heeft met het juiste materiaal - vraag je fokker of een trimsalon om advies over specifieke vachttypes.
Langharige kattenrassen hebben meer verzorging nodig, en hun verzorging duurt langer, dus kun je je kat het beste op een tafel met een antislip-oppervlak verzorgen - dit zorgt voor optimaal comfort voor jullie beiden tijdens het trimmen en vachtverzorging.
Als je kat nog klein is, moedig hem dan om van de verzorgingservaring te genieten. Breng je kitten naar de tafel waar je hemr gaat verzorgen als hij volwassen is en geef je kitten veel complimentjes en een of twee traktaties. Zo zal hij deze plek al snel associëren met verzorging en beloond worden.
Hoe moet je je kitten borstelen?
- Zet je kitten op je schoot en laat hem aan de borstel ruiken. Zodra ze doorhebben dat het veilig is, zullen veel katten hun kop er tegenaan wrijven.
- Begin voorzichtig met borstelen. Begin met de rug en ga dan verder naar de zijkanten van zijn lichaam.
- Geef je kat veel complimentjes voor zijn braafheid en spreek op een rustige, kalmerende toon.
- Verwissel het borstelen om de paar minuten voor aaien, als onderdeel van zijn verwenroutine. Als extra beloning kun je hem een traktatie aanbieden.
- Herhaal dit meerdere keren per dag, waarbij je de duur van de borstelbeurt geleidelijk opvoert.
- Wanneer je kat gewend is aan het gevoel van verzorging en zich op zijn gemak voelt, kun je beginnen met het borstelen van zijn buik, staart, oren en andere gevoelige gebieden.
- Wees extra voorzichtig en houd de eerste kattenverzorgingssessies zeer kort. Er is geen haast en het belangrijkste is dat jouw kitten zich ontspannen voelt. Als je tekenen van verveling of opwinding opmerkt, laat dan de meer gevoelige gebieden met rust en ga terug naar het verzorgen van zijn rug.
Terwijl je kat ontspannen is en van de ervaring geniet, kun je dit moment gebruiken om even snel zijn gezondheid te controleren. Een paar dingen die je kunt proberen als onderdeel van een "thuiscontrole" zijn:
- Raak zijn poten aan en onderzoek voorzichtig de klauwen en tenen. Begin eerst met slechts één klauw om hem aan deze ervaring te laten wennen. Geef veel complimentjes en zelfs een traktatie als beloning. Tijdens de volgende verzorgingssessies kun je proberen om naar twee klauwen te kijken, enzovoort, en zo langzaam je pedicurevaardigheden voor huisdieren opbouwen, totdat je kat helemaal op zijn gemak is.
- Als je huisdier aan het einde van een trimbeurt nog steeds vrolijk aan het spinnen is, neem dan even de tijd om zorgvuldig in zijn oren te kijken en open voorzichtig zijn mond om tanden en tandvlees te controleren.
- Eindig een trimbeurt van je kitten altijd met een goede knuffel en een aai - dat heeft hij tenslotte verdiend!
De nagels van je kitten knippen
Als je kat in een boom klimt of zijn krabpaal gebruikt, kan hij de buitenste laag van een van zijn nagels lostrekken, maar maak je geen zorgen - dit is normaal! Krabben is een normaal onderdeel van het kattenleven, en kattenklauwen zijn gelaagd, dus als de buitenste laag verdwijnt, zit er een gloednieuwe, scherpe klauw onder (soms vind je schillen van buitenste lagen in de buurt van zijn favoriete krabplekjes).
Als je een actieve, gezonde buitenkat hebt, hoeven zijn nagels vaak niet geknipt moeten worden. Binnenkatten en oudere katten kunnen echter af en toe een opknapbeurt nodig hebben. Het knippen van de nagels van je kat of kitten is een belangrijk onderdeel van je katten verzorgingsroutine.
Hoe je de nagels van katten en kittens moet knippen
- Laat je kitten van jongs af aan wennen aan het idee van nagels knippen. Een goede manier om te beginnen is "doen alsof", waarbij je lichte druk uitoefent op de tenen van je kat om de nagel bloot te leggen, en hem dan een beloning of complimentje geeft.
- Als je de nagels van je kat of kitten gaat knippen, is het belangrijk dat je weet hoe je dit op de juiste manier doet. Het laatste dat wil, is pijn of bloedingen veroorzaken door in het 'snelle' of gevoelige deel van de klauw te knippen. Je dierenartsenpraktijk zal je graag een demonstratie geven en je techniek controleren. Als je liever niet zelf knipt, kunnen zij het voor je doen.
- Controleer de nagels van je kat een keer per week, inclusief de vijfde teen, ookwel "dauwklauw" genoemd - dat is de klauw aan de binnenkant van zijn poten, net onder het polsgebied. Die raakt zelden de grond, dus deze kan vatbaar zijn voor overgroei, vooral bij oudere katten.
- Terwijl je de klauwen van jouw kat controleert, kijk je ook naar zijn voetzolen en de ruimte tussen zijn tenen, om er zeker van te zijn dat alles in orde en schoon is.
- Katten kunnen, net als mensen, ingegroeide teennagels krijgen. Als je vermoedt dat er een klauw in zijn voetzool groeit, neem dan contact op met je dierenarts, want het kan zijn dat je kat medische hulp nodig heeft.
Extra wekelijkse verzorgingscontroles voor katten en kittens
Naast het borstelen van zijn vacht en het verzorgen van zijn klauwen, zijn er nog een paar extra controles die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat in topconditie is.
- Controleer of de oren van je kat schoon zijn en fris ruiken. Als ze vies of rood zijn, stinken of jeuken, of als je kat met zijn kop blijft schudden, neem dan contact op met je dierenarts. Oormijt is een veelvoorkomend probleem, vooral bij jongere katten.
- Ga met je handen over het lichaam van je kat. Voel naar schrammen, bulten, bobbels of plekken die gevoelig lijken. Als je je ergens zorgen over maakt, neem dan contact op met je dierenarts.
- Controleer zijn ogen en neus en neem contact op met je dierenarts als je afscheiding of roodheid opmerkt.
- Kijk eens onder de staart van je kat. Zijn achterkant moet schoon zijn. Als deze vuil is, of als er tekenen zijn van wormen of pijn, ga dan naar je dierenarts.
- Als laatste strijk je met je hand tegen de richting van de vacht, om zijn vacht op te pluizen. Controleer de haarwortels en huid op tekenen van parasieten of vlooienvuil (zwarte vlekjes). Je kunt vlooienplagen voorkomen door regelmatig vlooien te bestrijden, maar als het te laat is, kan je dierenarts je adviseren over behandelingen.
Je kat of kitten in bad doen
De meeste katten leven hun leven zonder een bad te nemen, maar soms is een snelle duik onvermijdelijk. Zij kunnen een speciale shampoo nodig hebben om een huidaandoening te behandelen, om maagklachten te verhelpen, of om hun vacht schoon te maken als zij tijdens het verkennen iets in hun vacht hebben gekregen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaan sommige katten zonder problemen in bad, vooral als ze van jongs af aan zo nu en dan een warm bad hebben gehad. Als je kat het je moeilijk maakt om hem te wassen, zal een trimsalon het graag voor je doen. Als je het toch zelf wilt doen, volg dan deze tips voor een zorgeloze wasbeurt.
- Wees voorzichtig met de watertemperatuur. Als het water te warm is, dan zal je kat verbranden, en als het koud is kan hij zich niet op zijn gemak voelen of zelfs onwel raken.
- Was je kat voorzichtig om hem op zijn gemak te stellen en geef hem veel complimentjes en geruststelling. Lekkere kattensnoepjes kunnen handig zijn en het zal zeker gemakkelijker zijn als er iemand bij is die je kan helpen – vooral als je kat probeert om te ontsnappen!
- Let op tekenen dat je kat gestrest raakt. Katten kunnen baden beangstigend vinden, dus kijk uit dat je niet wordt gebeten of gekrabd. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met een deskundige trimsalon.
- Zorg ervoor dat de shampoo die je gebruikt speciaal voor katten is ontwikkeld en controleer of je deze gedurende een bepaalde tijd moet laten inwerken(dit kan het geval zijn bij een medicinale shampoo). Zorg ervoor dat er geen shampoo op gevoelige gebieden komt, zoals de ogen of de oren.
- Als jouw kat niet graag in bad gaat, was dan alleen de delen die het echt nodig hebben om de tijd in bad te verkorten.
- Spoel je kat grondig af om zeepresten te verwijderen.
- Droog hem daarna af met een warme handdoek en houd hem behaaglijk warm tot zijn vacht droog is. Gebruik geen haardroger, tenzij je kat er van jongs af aan aan gewend is, omdat hij er bang van kan worden.
- Als je meer dan één kat hebt, kan badderen ervoor zorgen dat ze gaan vechten, vooral als ze gestrest zijn. Houd je gewassen katten apart tot ze rustig zijn, en wrijf ze dan droog met dezelfde handdoek om hun geuren te verspreiden.