Als je kat drachtig is en er binnenkort kittens bij je thuis worden verwacht, kan dat heel spannend zijn - en misschien ook een beetje overweldigend.
Je hoeft zich geen zorgen te maken - drachtige katten zijn meestal meer dan in staat om voor zichzelf te zorgen, hoewel ze tijdens de bevalling nog steeds goede zorg en aandacht van jou nodig hebben. Omdat ze vaak proberen weg te sluipen om alleen te bevallen, moet je ze de laatste weken goed in de gaten houden voor het geval dat! Praat met je dierenarts als je je zorgen maakt over zwangerschap bij katten, of als je je zorgen maakt over de bevalling van je kat. Hun advies zou moeten helpen om je tot rust te brengen.
Hier zijn enkele handige tips van ons PetCare-team om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het moment dat je kat een nieuwe moeder wordt.
Voorbereiden op de geboorte
Zorg er tijdens de laatste twee weken van de dracht van je kat voor dat iedereen in het gezin weet dat ze kalm en rustig bij haar moeten zijn en dat ze voorzichtig met haar omgaan, vooral kinderen, die begrijpelijkerwijs opgewonden kunnen zijn bij het vooruitzicht van kittens om mee te spelen!
Probeer je kat gedurende deze periode zo kalm en inactief mogelijk te houden en moedig haar aan om te ontspannen op haar speciale kraamplekje (dit kan een ruime bench of een doos zijn). Zelfs het meest knusse plek om te bevallen zal haar misschien niet bekoren, en sommige katten zullen je voorgestelde kraamplek afwijzen voor een hoekje van een kast! Zorg ervoor dat ze een keuze heeft over waar ze wil bevallen en probeer haar nooit van haar gekozen plek te verplaatsen.
Weet op welke signalen je moet letten
Een op handen zijnde bevalling kan lastig te herkennen zijn. Tijdens de eerste fasen van de bevalling zal je kat erg onrustig worden, rondjes lopen alsof ze iets zoekt en erg vocaal worden. Neem contact op met je dierenarts als je niet zeker weet of de bevalling is begonnen en houd je kat goed in de gaten tijdens haar laatste weken en dagen van de bevalling om er zeker van te zijn dat je weet wanneer en waar ze haar kittens zal baren.
Je kat houdt van haar privacy, en dat is vooral het geval wanneer ze op het punt staat haar kittens ter wereld te brengen! Het is belangrijk om de bevalling van je kat te observeren, zodat je kunt ingrijpen als er problemen zijn, vooral als dit de eerste bevalling is van je kat.
De bevalling
Als je denkt dat de bevalling is begonnen, moet je je kat goed in de gaten houden - de bevalling bij katten verloopt meestal heel soepel, maar het is belangrijk dat je toezicht houdt op haar bevalling, zodat eventuele complicaties snel kunnen worden opgemerkt. Als je je er echter mee bemoeit, tenzij het absoluut noodzakelijk is, kan dit de bevalling van katten vertragen en je kat van streek maken, dus beperk het contact tot regelmatige controles en probeer niet in te grijpen tenzij het moet. Maak je geen zorgen – een bevalling bij katten verloopt over het algemeen heel soepel, maar raadpleeg altijd je dierenarts als je je zorgen maakt. Beperk ook het aantal toeschouwers; hoewel de hele familie ongetwijfeld enthousiast zal zijn over de nieuwkomers, kan dit de moederkat van streek maken!
Als de moeder klagelijk begint te miauwen bij de geboorte van het eerste kitten, raak dan niet in paniek. Dit is normaal, zeker voor een kat die voor de eerste keer van kittens bevalt.
Sommige kittens worden geboren met het hoofd eerst (net als mensen), maar van anderen zullen eerst de poten verschijnen. Ook dit is vrij normaal. Kijk vanaf een afstand toe en grijp alleen maar in als dat absoluut noodzakelijk is.
De bevalling duurt gewoonlijk twee tot vijf uur, maar het kan ook tot 24 uur duren. Als je merkt dat de moeder het op een of ander moment moeilijk heeft om te bevallen, breng dan wat vaseline aan om de doorgang van de kittens te vergemakkelijken. Als de inspanningen van je kat na een uur of meer nog geen resultaat oplevert, neem dan contact op met je dierenarts.
Zodra de kitten geboren is, verliest de moeder ook het vruchtwater. Als dit niet gebeurt, kan het zijn dat je haar moet helpen om de vruchtzak te scheuren met een handdoek (nooit met een scherp voorwerp), zodat het kitten kan ademen.
Na de geboorte
Een nest bevat meestal 4 tot 6 kittens, hoewel het niet ongebruikelijk is om een nest met meer of minder kittens te hebben. Zodra alle kittens geboren zijn, laat je je kat voor haar kittens zorgen.
Zodra alle kittens zijn geboren, moet je je kat de tijd geven om haar kittens schoon te maken en te voeden. Probeer je er niet te veel mee te bemoeien, maar wees niet bang om ze voorzichtig op te pakken, want dit zal ze socialiseren en moeder een welverdiende pauze geven!
Maar als ze zich niet lijkt te bekommeren om haar kleintjes - ze niet wast of voedt, moet jij misschien voor hen zorgen en onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts.
Soms kan het nodig zijn om de kittens met de hand groot te brengen nadat een kat is bevallen, maar dit is ongebruikelijk. Als je je zorgen maakt of vragen heeft over het grootbrengen van het nest, neem dan contact op met je dierenarts voor verder advies. Nu is de tijd aangebroken om de komst van de kittens te vieren en te genieten van deze speciale periode - gefeliciteerd!