Your Pet, Our Passion.
Kat wacht op eten

Voeden van je zwangere kat

Leestijd: 5 min

Een zwangerschap is prachtig maar ook knap vermoeiend, voor jou en voor je kat. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor de moeder in spe is ervoor zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft.

Als je de juiste voeding kiest tijdens de zwangerschap van je kat, weet je zeker dat de kittens goed groeien en dat je kat de kracht heeft om de geboorte en de zoogperiode goed te doorstaan. Voeding voor volwassen katten is prima voor de normale dagelijkse behoefte, maar geeft een zwangere kat niet de extra energie die ze nodig heeft. Kies daarom voor een blije moeder en gezonde kittens een voeding die past bij de nieuwe situatie.

Hoogwaardig kittenvoeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor je drachtige kat. Begin met de overstap na het paren en geef deze voeding tot enkele weken na de geboorte. Zo blijft je kat sterk en heeft ze de nodige energie om haar nieuwe kittens te ondersteunen.

Zwangere katten hebben meer calorieën en eiwitten nodig, en die vind je in hoogwaardige kittenvoeding. En de overstap naar kittenvoeding voor je kat helpt ook haar kittens, omdat ze haar nadoen tijdens de overstap van moedermelk op vast voedsel. Je kunt kiezen uit verschillende kittenproducten passend bij diverse voedingsbehoeften je kunt uitproberen.

Heeft je kat een gevoelige maag, kies dan voor een kittenvoeding voor een gevoelige spijsvertering. Heeft je kat om gezondheidsredenen een specifieke dieetvoeding, vraag dan eerst advies aan je dierenarts. Als je een kittenvoeding kiest voor je zwangere kat, kies een voeding waarvan jij denkt dat ze die lekker vindt. 

Per portie bevat droogvoer een hoger aantal calorieën dan natvoer. Als je kat normaal alleen natvoer krijgt, geef haar dan meer of grotere porties zodat ze wel alle benodigde energie binnenkrijgt. Je kunt ook proberen haar natvoer met wat droogvoer te mengen voor het beste van beide werelden. 

Hoeveel voeding geef ik een zwangere kat? 

Je zwangere kat gaat steeds meer eten, vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap. Vlak voor de geboorte eet ze zo'n 50% meer dan normaal (maar het kan ook zomaar twee keer zo veel zijn!). Gelukkig is het voeden van een zwangere kat relatief eenvoudig. Zolang er genoeg is, eten zwangere katten meestal niet meer dan ze nodig hebben. Omdat kittens in de eerste fasen van hun ontwikkeling extra voeding nodig hebben, is het belangrijk om je zwangere kat vanaf de vierde week van haar zwangerschap kittenvoer te geven. 

Houd bij de keuze voor een bepaalde kittenvoeding rekening met wat je kat lekker vindt. Eet zij bijvoorbeeld het liefst natvoer, bedenk dan wel dit een lager caloriegehalte heeft dan droogvoer. Probeer de twee soorten voer te mengen om haar de extra energie te geven die ze nodig heeft. Zorg dat er altijd voldoende vers drinkwater is, vooral als je kat het liefst droogvoer eet. 

Stap geleidelijk op de nieuwe voeding over om eventuele spijsverteringsklachten te voorkomen. Meng de nieuwe voeding tijdens 7 - 10 dagen stap voor stap toe aan haar normale voeding. Op deze manier maak je de overgang zo gemakkelijk mogelijk. 

overschakelen van voedsel


Geef je kat gedurende de dag meerdere kleine maaltijden om haar energieniveau op peil te houden. Als het kan, zorg dan dat er altijd voer en voldoende vers drinkwater binnen haar bereik is. Zet bijvoorbeeld droogvoer klaar waar ze op elk gewenst moment van kan eten. Vanaf negen weken raakt de ontwikkeling van haar kittens in een stroomversnelling en gaat ze tot na de zoogperiode steeds meer eten.

Je merkt misschien dat je kat zwaarder wordt nadat ze meer gaat eten. Een deel hiervan is vet dat de ze opslaat als reserve voor de zoogperiode. Dit extra gewicht is volkomen normaal en raakt ze tijdens de 3 - 4 weken van haar zoogperiode weer kwijt.

Maak je geen zorgen wanneer ze tegen het einde van de zwangerschap minder eetlust heeft. Dit is een bekend verschijnsel en geeft aan dat de bevalling nabij is. Ook al lijkt ze niet te willen eten, zorg toch dat er voeding en water klaarstaat mocht ze tussendoor toch wat willen eten.

Voeding is tijdens de hele zwangerschap heel belangrijk. Als je merkt dat ze minder eetlust heeft of gewicht verliest, neem dan contact op met je dierenarts.

 

"Mijn kat is net bevallen en dankzij een voedzaam dieet hebben we nu een nestje prachtige, gezonde, levenslustige kittens! Je moet de moeder helpen om gezond te blijven in deze periode." 

 

Hoeveel voeding geef ik een zogende kat? 

Omdat je kat tijdens de eerste acht weken de enige voedingsbron is voor haar kittens, is het tijdens de zoogperiode net zo belangrijk om hoogwaardige voeding te geven als tijdens de zwangerschap. Om in vorm te blijven, kan ze tot wel vier keer zoveel eten als voor haar zwangerschap! 

Blijf je kat daarom kittenvoeding geven totdat de zoogperiode voorbij is. Het hogere caloriegehalte en de toegevoegde voedingsstoffen houden haar energieniveau op peil, wat broodnodig is tijdens de zorg voor een nest met ondeugende kittens! 

Houd gedurende de zoogperiode de porties gelijk, maar geef haar vaker te eten. Probeer haar bijvoorbeeld ook meer te laten drinken door water aan haar voer toe te voegen (zowel aan nat- als droogvoer). Zo krijgen haar kittens ook meer interesse in vast voedsel omdat ze het gemakkelijker kunnen eten. 

Na zo'n 6 - 8 weken zal de melkproductie van je kat geleidelijk stoppen. Vanaf dat moment kun je langzaam minder voeding gaan geven totdat ze weer even veel krijgt als voor de zwangerschap. Net als bij het begin van de zwangerschap is het belangrijk weer geleidelijk over te stappen op voeding voor volwassen katten – neem hier 7 - 10 dagen de tijd voor. 

Maak je je zorgen over de gewichtstoename/-afname van je kat, raadpleeg dan ons lichaamsconditietool voor meer informatie. Ook je dierenarts kan advies geven over het voeden van je kat na een zwangerschap. 

Purina merken voor zwangere en zogende katten 

Purina heeft verschillende merken kittenvoeding, boordevol energie voor drachtige en zogende katten. 

Lees meer over Purina kattenvoeding.