Alle honden zijn omnivoren. Ze hebben een compleet, gevarieerd en evenwichtig dieet nodig om fit te blijven. Bij kleine hondenrassen werkt het metabolisme wel veel sneller, waardoor ze sneller energie verbranden en anders moeten eten dan grote viervoeters. Hoe dat dan precies zit? We leggen het je hier uit!
Kleine hondjes, grote honger
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben kleine honden een grote eetlust. En puppy’s in het bijzonder! Dat komt door hun supersnelle metabolisme, waardoor ze sneller energie verbranden dan grote hondenrassen. Het resultaat: ze hebben meer calorieën nodig per kilo lichaamsgewicht. Een dwergkeeshond heeft bijvoorbeeld twee keer zoveel calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig dan een Duitse dog.
Ga voor kleine porties
Door hun kleine bek en maag kunnen kleine honden niet in één keer veel voedsel eten en verteren. Het is daarom beter dat je de hoeveelheid vermindert, en de frequentie verhoogt. Met andere woorden: 3 kleine porties per dag zijn beter dan één grote maaltijd.
Wat geef ik ‘m te eten?
Maar wat is nu de ideale voeding voor je kleine hond? Dat hangt af van allerlei factoren: leeftijd, ras, levensstijl ... Het is voor elke hond wel belangrijk dat hij een complete voeding krijgt, die voldoet aan al zijn nutritionele behoeften. En dat telt zeker voor honden die nog in volle groei en ontwikkeling zijn!
Het ideale menu
Kleine, knapperige brokjes, of malse, sappige maaltijden? Wissel gerust af! Het belangrijkste is dat je hond alle essentiële voedingsstoffen krijgt. Hoogwaardige eiwitten, bijvoorbeeld, voor een goede ontwikkeling. Dat zit in zalm, rundvlees of gevogelte. Maar ook de vitamines en vezels uit groenten en granen zijn nodig om je hond een hele dag energie te geven.
En dat natuurlijk allemaal in kleine porties, zodat je hond het makkelijk kan kauwen en verteren. Als je droge brokken geeft, vergeet dan ook niet of een bak vers, schoon drinkwater klaar te zetten.
Snacks en hondenkoekjes? In kleine porties!
Wil je je hond belonen, of zomaar een koekje of snack geven? Dat mag, maar geef alleen maar snacks die geschikt zijn voor kleine hondenrassen. En je kan beter niet overdrijven: hondensnacks en -koekjes mogen maximaal 10% van het dieet van je hond uitmaken. Geef ook geen restjes van je eigen maaltijden. En heb je meerdere honden? Geef ze dan op verschillende tijdstippen te eten en op verschillende plaatsen, zodat je precies weet hoeveel iedere hond eet.
Elk klein hondenras is anders
Wat is nu het ideale gewicht en de ideale bouw voor jouw hond? Dat kan je dierenarts je zeker vertellen. Een dwergteckel, bijvoorbeeld, weegt maar zo’n 4,5 kg, maar een gewone teckel weegt tot wel 12 kg! En de Bichon Frisé en Shih Tzu kunnen zwaarder lijken dan ze eigenlijk zijn, door hun dikke vacht.
Let op zijn figuur
Bij een gezonde, actieve kleine hond, kun je de ribben voelen en is de taille van bovenaf zichtbaar. Hij mag ook geen vetaanwas rondom de nek hebben, en zijn buik mag niet naar beneden hangen. Wil je weten of je hond te mager of te zwaar is? Daarover lees je hier meer.
Een goeie tip: maak foto’s
Heeft je klein hond het ideale gewicht en de ideale bouw? Maak dan een foto van jouw hond en weeg hem. Zo heb je een richtlijn. Vervolgens check je het gewicht van je hond om de twee maanden. Telkens met foto en weegschaal. Merk je een groot verschil ten opzichte van de vorige keer? Neem dan contact op met je dierenarts. Verander zeker niet van de ene dag op de andere het dieet van je hond: je moet aanpassingen aan zijn voeding geleidelijk doorvoeren, over een periode van minstens twee weken.
In vorm … 15 jaar lang!
Wist je dat? Honden van kleine rassen zijn meestal sneller volwassen, worden langzamer oud en leven langer. Bij sommige kleine rassen is een hond al na 8 maanden volwassen. De meeste kleine rassen worden 15 jaar of ouder.
Daarom is het extra belangrijk dat je hond zijn hele leven lang een evenwichtig dieet krijgt. Zo blijven zijn conditie en energiepeil altijd optimaal!
Kleine honden, moeilijke eters?
Het klopt dat kleine rassen soms kieskeurige eters zijn. Zeker als hun baasjes makkelijk toegeven. Rassen zoals de Bichon Frisé of de Yorkshire Terrier staan bijvoorbeeld bekend als fijnproevers die niet altijd hun bakje leegeten. Maar ga nooit overgeslagen maaltijden compenseren met snacks en andere lekkernijen! De beste manier om te voorkomen dat je hond een kieskeurige eter wordt, is hem zijn hele volwassen leven aan een strikt eetschema te houden.
Purina®, ideaal voor kleine hondenrassen
Verschillende Purina®-merken hebben voeding voor kleine rassen, speciaal samengesteld om te voerzien in hun behoeften. Zowel voor volwassen honden als voor puppy's. Evenwichtig en lekker hondenvoer, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar kwaliteit, smaak en nutritionele voedingsstoffen.