Vlooien bij katten zijn heel normaal. Ze vormen de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen bij katten.
Introductie over vlooien bij katten
De meest voorkomende vlooiensoort die op katten wordt aangetroffen, is de kattenvlo (Ctenocephalides felis). Ook de konijnenvlo en egelvlo kunnen belangstelling voor je kat hebben. Vlooienbeten zorgen bij alle katten voor jeuk en leiden soms tot het ontstaan van allergieën (bekend als vlooienallergie dermatitis). Alsof vlooien nog niet vervelend genoeg zijn, kunnen ze ook een broedplaats voor bepaalde soorten lintwormen vormen. Een ernstige besmetting kan bij kittens bloedarmoede veroorzaken.
Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want er zijn een aantal mogelijkheden om vlooien bij katten te voorkomen.
Hoe ontdek je vlooien bij katten?
Katten verzorgen zichzelf uitstekend. Je kunt je daarom misschien moeilijk voorstellen dat je prachtige huisdier parasieten oploopt. Het meest opvallende teken dat je kat vlooien heeft, is aanhoudend krabben, of soms zich overdreven verzorgen, wat kan leiden tot kale plekken op zijn vacht. Als je kat een vlooienallergie ontwikkelt, dan kan hij ook korstjes en rode, pijnlijke plekken op zijn huid krijgen. De vacht van je kat regelmatig verzorgen voorkomt parasieten niet per se. Het geeft je echter wel de kans om zijn vacht te controleren op tekenen van ongewenste bezoekers, zodat je snel een behandeling kunt starten.
De kattenvlo is donkerbruin en 1-2 mm lang. Mogelijk zie je ze in je vloerbedekking of ontdek je tijdens het kammen kleine zwarte stipjes vlooienpoep in de vacht van je kat. Een goede manier om te testen of ze afkomstig zijn van vlooien is deze zwarte stipjes op een vochtig tissue te leggen. Als ze van vlooien zijn, dan zullen de stipjes rood kleuren door het verteerde bloed dat ze bevatten.
Vlooien gedijen goed in een warme, vochtige omgeving, wat betekent dat de nazomer het hoogseizoen is voor vlooien op katten. De centrale verwarming in de winter zorgt er echter voor dat de vlooienpreventie het hele jaar door dient te gebeuren.
Welke typen vlooienpreventie bij katten zijn verkrijgbaar?
Als je denkt dat je kat vlooien heeft, neem dan contact op met je dierenarts voor informatie over een geschikte vlooienbehandeling - en als je een vrij verkrijgbaar product wilt gebruiken, bespreek dit dan eerst.
Gebruik nooit een vlooienmiddel voor honden bij je kat: het werkzame bestanddeel, permethrin, kan uiterst giftig zijn voor je kat. Als je zowel honden als katten hebt, behandel de honden dan niet met een product voor vlooienbehandeling dat deze chemische stof bevat, aangezien de katten er aan kunnen worden blootgesteld door onderling contact tussen de dieren.
Indien je kattenvlooien wilt gaan bestrijden, bedenk dan dat je niet alleen je kat, maar ook je woning zult moeten behandelen. Je dient gebruik te maken van lokaal werkende producten om de volwassen vlooien te doden, in combinatie met een behandeling van je woning om te voorkomen dat eitjes zich tot volwassen vlooien ontwikkelen. Zorg er ook voor dat al het gestoffeerde meubilair en de vloerkleden regelmatig grondig worden gewassen op een hoge temperatuur. Al deze handelingen ter preventie van vlooien zijn essentieel om je woning vlooienvrij te houden.
Onthoud dat het heel belangrijk is om met je dierenarts te overleggen voordat je je kat behandelt, vooral wanneer ze zwanger is of nieuwe kittens voedt. Sommige producten in de schappen zijn minder effectief dan de producten die dierenartsen voorschrijven. Katten kunnen er zelfs immuun voor worden. Je dierenarts kan je adviseren over wat de beste behandeling tegen vlooien is voor je kat.
Lokaal werkende vlooienbehandelingen
Er zijn tal van vlooienbehandelingen verkrijgbaar die rechtstreeks op de huid en vacht van je kat kunnen worden aangebracht. Zo pak je de vlooien aan op de plekken waar ze op je huisdier leven.
Poeders: Poeders zijn een nogal ouderwetse en knoeierige manier om vlooien bij katten te behandelen, omdat het poeder op de vacht van de kat moet blijven zitten om effectief te zijn. Bovendien kan het de kat ziek maken als hij het inslikt of inademt.
Sprays: Sprays worden ook minder vaak gebruikt dan vroeger, vooral dankzij de vondst van de "spot-on"-behandelingen. Ook kan het geluid van het sprayen nerveuze katten van streek maken. Een spray die het bestanddeel fipronil bevat en wordt opgebracht m.b.v. een pompverstuiver, kan echter wel worden gebruikt bij zeer jonge kittens. Bij hen mogen geen "spot-on"-behandelingen worden toegepast.
Halsbanden: Vlooienbanden zijn doorgaans niet erg effectief. Ze hebbe een beperkt bereik - dat wil zeggen dat alleen het gebied rond de nek wordt behandeld. Ze kunnen ook haaruitval of irritaties veroorzaken. Er is echter een nieuwe generatie vlooienbanden voor katten - verkrijgbaar bij je dierenarts - die veel vriendelijker is voor de huid en de vacht van je kat. Daarbij wordt het werkzame bestanddeel verspreid door het lichaam in plaats van dat het eenvoudigweg op de nek van de kat blijft zitten. Denk eraan dat alle vlooienbanden voor katten een vrijlatingsmechanisme moeten hebben. Anders kan je kat makkelijk ergens in verstrikt raken.
"Spot-ons": Deze producten zijn de eenvoudigste vorm van vlooienpreventie bij katten. Ze bestaan meestal uit een kleine ampul met vloeistof die achter in de nek van de kat moet worden aangebracht. Het doodt de vlooien en gaat soms ook de ontwikkeling van de eitjes tegen. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Bespreek met je dierenarts welke optie het beste is voor je kat.
Inwendige behandelingen: Naast de lokale behandelingen is het ook mogelijk om je kat van binnenuit te behandelen met medicijnen. Voor dit type vlooienbehandelingen dien je je dierenarts te raadplegen.
Medicijnen: Vlooien bij katten kunnen ook oraal worden behandeld m.b.v. tabletten en vloeistoffen die door de kat worden ingenomen. Vervolgens worden de vlooien gedood of gesteriliseerd wanneer ze de kat bijten.
Injecties: Katten kunnen een injectie krijgen om vlooieneitjes te voorkomen, maar vaak dient tegelijkertijd een lokale behandeling te worden toegepast om volledig van de aanwezige vlooien af te komen.
Vlooienbehandelingen in huis
Sommige van de hierboven vermelde methoden voor vlooienpreventie bij katten kunnen ook helpen bij het behandelen van je woning, omdat ze voorkomen dat vlooien eitjes leggen of dat de eitjes zich ontwikkelen. Er zijn daarnaast veel huishoudelijke sprays verkrijgbaar die kunnen worden gebruikt op vloerkleden en meubilair.
Volg altijd de instructies van de fabrikant. Die zal je doorgaans adviseren om je vloerkleden eerst te stofzuigen, zodat de vlooien en eitjes naar de oppervlakte komen, om daarna de vloerkleden grondig te besproeien en opnieuw te stofzuigen. Spuit de stofzuiger telkens in met vlooienspray en gooi de stofzuigerzakken weg, zodat vlooien zich er niet verder in kunnen ontwikkelen.
Gebruik geen sprays in de buurt van aquaria en houd je huisdieren weg van behandelde plekken totdat deze goed geventileerd zijn. Helaas kan het bij een zeer ernstige besmetting van een woning nodig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.
Overige behandelingen van vlooien bij katten
Sommige producten voor het behandelen van vlooien bij katten bevatten natuurlijke ingrediënten, zoals citronella- en eucalyptusolie. Deze producten zijn meestal niet onderworpen geweest aan strenge veiligheidstesten. Het kan dus zijn dat ze niet effectief zijn of dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Het is altijd het beste om e.e.a. met je dierenarts te bespreken voordat een product wordt toegepast.
Als je vermoedt dat je kat teken heeft, lees dan dit artikel over teken bij katten.