Teken kunnen een pijnlijk probleem zijn voor je kat. Lees hier hoe je teken kunt voorkomen en behandelen.
Teken bij katten
Er zijn twee verschillende groepen teken waarvoor je moet oppassen, harde en zachte teken. Een harde kattenteek ziet er vaak uit als een zonnebloemzaadje; ze zijn ook herkenbaar aan het harde schildje dat zich vlak achter hun monddelen bevindt. Harde teken zijn het soort teken dat meestal op katten voorkomt.
De tweede groep zijn zachte teken. Deze teken lijken niet op een zaadje, maar op een rozijn. Dit soort teken vind je gewoonlijk niet op katten, omdat zij zich meestal voeden met andere dieren, zoals vogels of vleermuizen.
Wat zijn teken?
Teken zijn een soort parasieten. Ze graven zich in onder de huid van een kat en zuigen bloed op. Ongevoede teken zijn klein, hebben acht poten en kunnen zwart, bruin, rood of geelbruin zijn, maar als ze zich eenmaal aan je kat hechten en zich met bloed vullen, kunnen ze opzwellen tot de grootte van een erwt. Kattenteken worden eigenlijk beschouwd als spinachtigen in plaats van als insecten, wat een belangrijk verschil is tussen een teek en een vlo. Teken kunnen ziekten overbrengen op de dieren waarvan ze zich voeden. Preventieve maatregelen tegen teken zijn dan ook belangrijk bij de verzorging van je kat.
Hoe krijgt mijn kat teken?
Je kat kan op een aantal verschillende manieren teken oplopen. De eerste en meest waarschijnlijke manier is van andere dieren. Katten komen vaak in contact met andere dieren zodra ze naar buiten gaan. Teken vinden heel gemakkelijk hun weg van het ene dier naar het andere, zoals je kat. Als je je zorgen maakt over teken, kun je beter geen voedsel buitenshuis laten staan. Dit kan andere dieren aanmoedigen om het territorium van je kat binnen te gaan.
Wandel je vaak buiten in de velden of de bossen, dan kunnen teken gemakkelijk meeliften op je kleding. Ze hechten zich meestal aan takken en hoge grassprieten, en wanneer je er langs loopt, blijven ze kleven in je haar en aan je kleding. Dit betekent dat zelfs binnenkatten teken kunnen oplopen, daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, of je kat nu wel of niet naar buiten gaat.
Een andere manier waarop je kat teken kan krijgen is simpelweg door buiten op ontdekkingstocht te gaan. Teken kunnen buiten overleven als ze zich niet tegoed doen aan een ander dier. Ze hechten zich net zo gemakkelijk aan de vacht van een kat als aan je kleding.
Hoe herken ik teken op mijn kat?
Kattenteken zijn groot genoeg om zichtbaar te zijn, vooral als ze al een hapje hebben gegeten. Ze kunnen eruitzien als kleine wratjes en als je beter kijkt, kun je ook hun poten zien
Meestal vind je ze rondom de kop en de hals van je kat. Als je je kat wilt controleren op teken, maak dan een scheiding in de vacht en ga met je vingers langs de huid. Tekenbeten kunnen ook irritatie en roodheid veroorzaken, wat je misschien kunt zien.
Wat zijn de gevaren van teken voor mijn kat?
Teken kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor katten. Dit komt omdat sommige teken ziekten bij zich dragen als ze zich voeden. Een van de ziekten die teken kunnen overbrengen is Q-koorts. Als een kat deze ziekte oploopt, kunnen de volgende symptomen zich voordoen:
- Hoge koorts
- Verminderde eetlust
- Depressie
- Miskramen
- Soms toevallen (hoewel dit niet vaak voorkomt)
Een andere ziekte die teken bij zich dragen is Ehrlichiose. Zodra een kat deze ziekte oploopt, kunnen zich een aantal symptomen voordoen. De symptomen zijn onder meer braken, diarree, gezwollen klieren, lusteloosheid, verminderde eetlust, gezwollen gewrichten, afscheiding uit de ogen en meer.
Hoe behandel ik teken op mijn kat?
Trek nooit een teek uit de huid van je kat, want vaak laat je dan het mondgedeelte achter, wat een infectie of ontsteking kan veroorzaken. Vraag je dierenarts om een tekenpincet die ook ook de monddelen meeneemt bij het verwijderen en vraag hoe je dit het beste kunt gebruiken. Zo blijft er niets achter in de huid van je kat. Als je denkt dat er wel iets is achtergebleven, neem dan contact op met je dierenarts, die je advies kan geven en gerust kan stellen.
Sommige vlooienmiddelen doden ook teken, terwijl andere een beetje extra bescherming tegen teken bieden. Je moet het middel dan wel vaker dan normaal toepassen. De dierenarts kan je vertellen welke vlooien- en tekenpreventiemethoden er zijn.
Wil je meer weten over gezondheid en voeding van katten? Lees onze gids over vlooien bij katten.