Je hond hoeft niet thuis te blijven als je op vakantie gaat, neem juist je hond mee op vakantie! Er zijn overal ter wereld talloze hondvriendelijke hotels en vakanties. Als je de basisprincipes van reizen met honden kent, ligt de wereld ligt aan je voeten. Ontdek op deze pagina alles wat je moet weten over je hond meenemen op vakantie.
Reizen met honden is het gemakkelijkst als je alles ruim van tevoren plant. De accommodatie, reisarrangementen en papierwerk kunnen allemaal maanden van tevoren worden geregeld, wat minder stress en meer plezier voor jullie allebei betekent.
Misschien ben je niet van plan om met je hond naar het buitenland te reizen, maar kies je een bestemming dicht bij huis. In dat geval is het nog gemakkelijker. Houd een paar simpele dingen in gedachten en je vakantie met je hond verloopt een stuk eenvoudiger. Houd je pen in de aanslag en zorg ervoor dat je aan alles op de onderstaande lijst hebt gedacht, dan blijft alleen nog de voorpret over!
Wat moet je regelen als je je hond meeneemt op vakantie
Het eerste waaraan je moet denken als je met je hond op vakantie gaat, is de gezondheid en veiligheid van je huisdier. Nu hoef je niet meteen je reisplannen aan te passen, want het is eigenlijk een vrij eenvoudig proces. Er zijn een paar dingen die je niet moet vergeten.
Ga een paar maanden voordat je met je hond op reis gaat naar de dierenarts
Vooral voor vakanties naar het buitenland geldt dat je je reisplannen 7-8 maanden van tevoren met de dierenarts moet bespreken, zodat je ruim de tijd hebt om aan eventuele extra eisen te voldoen.
Vaccinaties moeten up-to-date zijn en er kunnen ook specifieke vaccinatievereisten zijn voor het land dat je bezoekt. Houd er rekening mee dat er misschien ook certificaten moeten worden afgegeven, afhankelijk van waar je met je hond naartoe reist.
Welke verzekeringen zijn nodig als je je hond meeneemt op vakantie?
Zoek een huisdierenpolis met dekking voor noodgevallen, voor het geval je hond tijdens je reis in het buitenland een dierenarts nodig heeft. Sommige verzekeringen dragen zelfs bij in de kosten van geannuleerde vakanties of kennelkosten als jij in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarnaast is het in steeds meer Europese landen voor hondenbezitters verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Controleer voor je vakantie of aansprakelijkheidsverzekering nodig is in de regio of land van bestemming. Kijk op de website van A.I.C. voor meer informatie over aansprakelijkheidsverzekering en in welke landen dit vereist is.
Regel een dierenpaspoort voor je hond
Als je op vakantie gaat naar het buitenland moet je ook een (Europees) huisdierenpaspoort aanvragen voor jouw hon. Een dierenpaspoort kun je aanvragen bij jouw dierenarts. Een Europees huisdierenpaspoort is levenslang geldig, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Jouw hond of kat moet op tijd worden ingeënt tegen hondsdolheid. Daarnaast gelden per land wellicht nog andere regels. Vraag jouw dierenarts welke vaccinaties of andere gezondheidsmaatregelen nodig zijn voordat je op reis gaat met jouw huisdier.
Zoek de dichtstbijzijnde dierenartspraktijk bij je vakantieverblijf
Een dierenarts in de buurt kan helpen met veel grote en kleine gezondheidsvragen. Noteer het adres en de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenartsenpraktijk bij je vakantieverblijf voordat je met je hond naar het buitenland reist.
Regel de basisbehoeften voor jouw hond
Hoe je ook reist, er zijn een paar essentiële dingen waaraan je moet denken. Je hond kan een grote hoeveelheid lichaamsvocht verliezen door te hijgen, dus neem een kom en veel flessen water mee om te zorgen dat hij gehydrateerd blijft.
Vergeet ook niet voldoende plastic zakjes mee te nemen voor als je hond zijn behoefte doet. Uiteindelijk hebben honden op reis dezelfde behoeften als thuis.
Hond chippen
In Nederland moeten honden sinds 2013 verplicht een chip hebben en geregistreerd staan bij een databank. Veel huisdieren gaan af en toe onverwacht op avontuur en als je hond tijdens je vakantie verdwaalt, biedt een chip de beste kans dat je hem terugziet. Dit is vooral belangrijk als je met je hond naar het buitenland gaat, omdat onbekende dingen en geluiden drukkere huisdieren kunnen afleiden waardoor ze plotseling ergens op af stormen!
Denk aan de leeftijd en gezondheidstoestand van je hond
Alle baasjes willen hun leukste momenten delen met hun viervoeters, maar soms is het beter om die leuke dingen over te slaan, vooral als je met het vliegtuig reist. Als je hond ouder, drachtig of ziek is, of jonger dan 3 maanden, is de reis waarschijnlijk te zwaar. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.
Hoe neem je je hond mee op vakantie?
Of je nu per auto, vliegtuig, trein of bus reist met je hond, er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om de reis veiliger en ontspannen te maken voor jullie allebei.
- Laat je puppy of hond zo jong mogelijk vertrouwd raken met het reizen per auto, want dat maakt uitstapjes veel minder stressvol. Laat ze aan de auto wennen met traktaties, speeltjes en veel aanmoediging!
- Zet je hond in de auto veilig in een bench. Als hij toch op een autostoel moet zitten, koop dan een speciaal tuigje, een soort veiligheidsgordel voor honden.
- Geef je hond twee uur voor de autorit geen eten meer, als voorzorgsmaatregel tegen wagenziekte. Als je hond erg nerveus is in de auto, vraag dan je dierenarts om advies.
- Neem tijdens lange autoritten voldoende pauzes om je hond uit te laten en de benen te strekken.
- Warm weer is bijzonder gevaarlijk voor een hond die urenlang in de auto moet zitten. Zonneschermen en zelfs open ramen kunnen helpen. Maar zorg ervoor dat ze niet hun hoofd uit het raam steken.
Meer tips voor autoritten met je puppy vind je in onze beknopte gids.
- Laat de luchtvaartmaatschappij weten dat je je hond meeneemt op reis.
- Raadpleeg de luchtvaartmaatschappij over de afmetingen en vereisten van de reismand of reisbench, want die kunnen verschillen naargelang de lengte en het gewicht van je hond. Dit helpt om gedoe op het laatste moment te vermijden!
- Sommige maatschappijen staan niet toe dat honden met je meereizen in de cabine, dus bereid je erop voor dat je tijdens de vliegreis niet in de buurt van je hond bent. Het is altijd een goed idee om een voedingsschema en andere relevante informatie bij te voegen voor het geval je hond niet op hetzelfde tijdstip als jij op de plaats van bestemming aankomt.
- Als je hond nog niet aan een reismand gewend is, neem dan enkele weken voor de reis de tijd om hem aan de mand te laten wennen. Laat de mand open staan, gevuld met zacht beddengoed en af en toe een verborgen traktatie.
- Doe een klein label aan de halsband van je hond met het adres van je bestemming, voor het geval jullie om de een of andere reden gescheiden worden.
- Voordat je met je hond op vakantie gaat, vooral met het vliegtuig, moet je je hond eerst laten onderzoeken door de dierenarts. Niet alle huisdieren zijn geschikt voor alle vormen van vervoer; sommige vinden het misschien te stressvol.
- Of je nu per trein, boot of bus met je hond op vakantie gaat, een reismand voor honden is belangrijk, vooral als er geen grote, veilige bagageruimte is. Zoek ruim op tijd de perfecte reismand.
- Controleer het beleid van de vervoersmaatschappij inzake het reizen met honden. Sommige staan niet toe dat je met een huisdier reist, terwijl andere een extra toeslag vragen. Je kunt je beter vroeg dan (te) laat de regels leren kennen.
- Raadpleeg de spoorwegmaatschappij over de afmetingen en vereisten van de reismand of reisbench, want die kunnen verschillen naargelang de lengte en het gewicht van je hond. Dit helpt om gedoe op het laatste moment te vermijden!
Met je hond in de trein - tips voor een ontspannen reis
Meer tips voor reizen met honden in de trein vind je in onze beknopte gids.
Accommodatiestips voor vakanties met je hond
Of je nu in eigen land blijft of op vakantie gaat in het buitenland met je hond, er zijn tegenwoordig talloze hondvriendelijke hotels en overnachtingsmogelijkheden voor elke smaak en elk budget.
Je kunt ook kiezen voor een trainingsvakantie voor honden, waarbij je samen met andere hondenliefhebbers kunt genieten van activiteiten en sporten voor honden onder begeleiding van een gekwalificeerde trainer.
Controleer of je accommodatie hondvriendelijk is en, als je bij iemand anders thuis logeert, informeer dan vooraf waar je je hond kunt uitlaten.
Denk ook aan de aanwezigheid van andere huisdieren (tijdens de reis of op je bestemming) die het gedrag van je hond kunnen beïnvloeden. Gaat je hond bijvoorbeeld achter de huiskat van de B&B-eigenaar aan, of blaft hij naar andere honden die op reis zijn?
Je hond thuislaten
Natuurlijk zijn niet alle honden geschikt om te reizen. Als ze oud of ziek zijn, in het verleden angstig waren tijdens een reis of niet tegen opsluiting kunnen, kun je overwegen om ze thuis te laten bij een betrouwbare hondenoppas of ze in een kennel onder te brengen.
Er zijn allerlei verzorgingsopties waaruit je kunt kiezen, ongeacht je budget, zoals hondenoppas of dagopvang, dus je vindt zeker iets dat bij je hond past.
Of je hond nu met je mee op vakantie gaat of thuis blijft, bedenk wat het beste voor hem is. Zolang ze gelukkig zijn, heb je een geweldige vakantie!