Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Tips voor reizen met een puppy in de auto

Tips voor reizen met een puppy in de auto

Leestijd: 6 min

Maak van je nieuwe puppy een uitstekende reisgenoot.

Je hebt een nieuwe pup en je kunt niet wachten om hem van alles te laten zien. We kennen dat gevoel! Maar voordat je die geweldige autorit gaat plannen (of zelfs maar naar de dierenarts rijdt), moet je niet vergeten dat een auto een heel vreemd ding kan zijn voor een puppy. De afgesloten ruimte, de beweging van de auto en zelfs het motorgeluid kunnen alarmbellen doen rinkelen bij een puppy die niet gewend is aan reizen. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om autoritten gemakkelijker te maken voor je pup. Wie weet, misschien kijkt hij er straks wel naar uit! Hier vind je de basisprincipes voor reizen met een puppy in de auto.

Kan een puppy mee in de auto?

Ja, puppy's kunnen mee in de auto, maar elke hond kan zo'n rit anders ervaren.

Terwijl sommige puppy's zorgeloos in en uit de auto stappen, vinden andere honden autoritten een beetje spannend. Gelukkig kun je veel doen om de reis comfortabeler te maken voor je trouwe viervoeter.

Hoe wen je een puppy aan autoritten

Als je je hond meeneemt in een auto, is het belangrijk dat hij zich zelfverzekerd voelt. Hoe zelfverzekerder ze zijn, hoe comfortabeler en minder gestrest ze zich voelen. Zoals met zoveel dingen met honden, hoe eerder ze kennismaken met reizen, hoe beter. Eigenlijk wil je het liefst dat je puppy al aan auto's went zodra je hem thuisbrengt.

Ga om te beginnen met ze in een stilstaande auto zitten. Puppy’s hebben tijd nodig om rond te snuffelen in de bench of in het gedeelte waar ze verblijven, zodat ze zich op hun gemak voelen voordat je de motor start. Als jouw puppy tevreden en rustig is, ga je naar de volgende stap.

Rijd samen naar het einde van de weg en terug. Geef je puppy aan het eind van de rit complimentjes en beloningen omdat hij rustig is gebleven.

De beenruimte of bagageruimte is beter voor puppy's om te zitten dan op een autostoel. Ze vinden de trip gemakkelijker als ze ergens comfortabel kunnen zitten en liggen, vooral als je een hoek omgaat.

Als het vertrouwen van je puppy groeit, maak je gewoon steeds langere ritjes of vaker uitstapjes. Doe alles langzaam en geduldig en je ziet snel vooruitgang.

Hoe houd je je puppy veilig tijdens autoritten?

De veiligheid van je hond in de auto gaat niet alleen over bescherming van je puppy, maar ook over die van de bestuurder en de passagiers.

Neem de tijd om je puppy te leren rustig en stil te zijn in de auto, zodat hij de bestuurder niet afleidt en de andere mensen in de auto niet tot last is.

Gebruik een bench of een hondenhek

Als je puppy in de beenruimte of de bagageruimte zit, gebruik dan een bench of hondenhek om hem veilig op zijn plek te houden. Als dit niet mogelijk is en je puppy alleen op een autostoeltje kan zitten, zorg er dan voor dat hij een tuigje draagt. Tuigjes zijn een soort veiligheidsgordels voor honden; ze zijn er in verschillende maten en worden bevestigd aan gewone veiligheidsgordels in auto's. Een tuigje kan even wennen zijn, dus misschien is het handig om het eerst thuis uit te proberen. Geef je hond veel complimenten als hij het draagt, voordat je het tijdens een autorit gebruikt.

Laat je puppy niet zijn kop uit het raam steken tijdens de rit

Het ziet er misschien leuk uit, en dat is het waarschijnlijk ook, maar als het te vaak gebeurt, kunnen de ogen van je hond geïrriteerd raken of, erger nog, hij kan gewond raken door iets waar je langs rijdt. Er is ook het risico dat ze uit hun tuigje glijden en uit het raam springen. Het is prima om het raam een klein stukje open te zetten zodat je hond voldoende frisse lucht krijgt. Op warme dagen kun je een raambeschermer gebruiken, zodat je het raam verder open kunt zetten zonder dat je hond de kans krijgt om naar buiten te springen.

Voorzorgsmaatregelen bij warm weer

Als het warm is, kun je ook zonneschermen kopen die je op de ramen bevestigt tegen fel zonlicht. Zowel raambeschermers als zonneschermen zijn ideaal als je rijdt, maar zelfs met de ramen open en het zonlicht afgeschermd, kan het in de auto heel snel warm worden. Laat je hond NOOIT op warme dagen in de auto, zelfs niet in de winter, want dat kan fataal aflopen.

Regelmatige pauzes tijdens lange autoritten

Als je met je hond lange afstanden gaat afleggen, stop dan om de paar uur. Je bent waarschijnlijk allebei toe aan een toiletpauze, een slok water en de kans om even de benen te strekken. Zorg er wel altijd voor dat je puppy zijn halsband en identiteitsbewijs draagt voor het geval hij ontsnapt.

Wat te doen als je puppy bang is in de auto

Als je puppy erg nerveus wordt in de auto, vraag dan je dierenarts naar synthetische feromonen. Die zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder als hondenbandana! Aangenomen wordt dat de geuren lijken op de geruststellende feromonen die de moederhond van nature heeft afgegeven toen ze nog een puppy waren, waardoor honden ongeveer vier uur lang kalm en ontspannen zouden moeten blijven.

Probeer ze in de auto ook een vertrouwd gevoel te geven zodat ze minder gestrest zijn, zoals met een favoriet speeltje of een kleedje dat naar thuis ruikt. Dit helpt vooral jonge pups.

Wagenziekte bij puppy's

Wagenziekte bij puppy’s komt vaak voor, hoewel sommige honden er wel overheen groeien. Als je trouwe viervoeter misselijk wordt in de auto, is het verstandig om waterdichte zeilen neer te leggen op de plaatsen waar hij vaak zit of ligt en altijd veel papieren handdoekjes en een schoonmaakspray bij je te hebben voor het geval hij wagenziek wordt.

Een wagenzieke puppy is een ongelukkige puppy - en dat wil niemand - dus ga niet op reis als hij een volle buik heeft. Je kunt je hond het beste twee tot drie uur voordat je op reis gaat geen eten meer geven en hem vlak voordat je vertrekt nog even uitlaten, zodat hij niet bang hoeft te zijn voor een ongelukje. Als wagenziekte een veelvoorkomend probleem wordt, vraag dan je dierenarts om advies.

Vergeet niet om geduldig te zijn en te streven naar geleidelijke vooruitgang. Je puppy zal snel vertrouwd raken met de auto en weten wat hij kan verwachten als hij de deur dicht hoort gaan en de motor hoort draaien - een geweldige reis met een reisgezel waar hij dol op is en veel meezingers.

Ontdek meer nuttige gidsen voor verwelkoming van je nieuwe pup thuis en zorg ervoor dat je de basis op orde hebt, van zindelijkheidstraining tot castratie of sterilisatie en socialisatie.