Het is niet meer dan normaal dat je puppy bijt, kauwt en opspringt, maar als dit niet wordt gecorrigeerd, kunnen dit serieuze problemen worden die voorkomen hadden kunnen worden.
Het is vervelend om er achter te komen dat je schattige nieuwe puppy soms dingen doet die je liever niet wilt - zoals bijten, opspringen en op dingen kauwen.
Dit is geen ondeugend, slecht of agressief gedrag. In feite zijn dit allemaal volkomen natuurlijke gedragingen voor een puppy. Je puppy kauwt bijvoorbeeld op dingen als onderdeel van zijn ontdekkingsspelletjes; ze moeten kauwen om te leren. Je moet ze alleen leren waar ze wel en niet op mogen kauwen.
Jouw puppy heeft alleen nog maar zijn broertjes, zusjes en zijn moeder gehad om mee te spelen en te communiceren, dus jij en jouw gezin moeten de rol van opvoeder en speelkameraadjes gaan vervullen. Dit helpt bij het hechtingsproces tussen jou en je puppy en het is belangrijk dat je vanaf het begin goede gewoonten bij je puppy aanmoedigt.
Zonder deze positieve aanmoedigingen zal je puppy doorgaan met het gedrag waarvan hij denkt dat het acceptabel en zelfs wenselijk is, zelfs als hij volwassen is. Hij is dan groter, sterker en heeft zijn volwassen gebit, wat betekent dat je hond in zijn spel per ongeluk iemand kan verwonden met zijn onstuimige gedrag.
Dus als je pup met je mee naar huis komt, begin dan meteen met het aanleren van het gedrag dat je graag zou willen zien. Onthoud echter dat ze niet 'ondeugend' zijn; ze gedragen zich gewoon op de natuurlijke manier die ze in hun eerste levensweken hebben geleerd.
Om je puppy te leren zich correct te gedragen, heeft hij jouw liefdevolle, positieve aanmoediging nodig. Dit betekent dat je jouw puppy aanmoedigt om de dingen te doen die jij wilt dat hij doet en hem beloont wanneer hij dat doet, meestal met een smakelijke, gezonde hondensnack, zodat het zijn nieuwe standaard gedrag wordt. Beloon altijd het gedrag dat je wilt dat je puppy herhaalt en als je puppy gedrag vertoont dat je liever niet ziet, gebruik dan onze puppytrainingstips om hem een alternatief te leren.
Straf je puppy nooit verbaal of fysiek. Je maakt ze alleen maar bang voor je, het schaadt jullie relatie en het zal daardoor ook niet het gewenste effect hebben.
Puppy bijten
Puppy's spelen samen in het nest en hierbij zullen ze over elkaar heen rollen, soms ruw spelen en onderling speels bijten. Op die manier leren puppy's om met elkaar om te gaan en ook hoe ze hun bijten kunnen beperken. Als ze te hard bijten of als het spel te ruw wordt, zullen de andere puppy's of hun moeder stoppen met spelen en op deze manier leren ze een waardevolle les over gepaste interacties met anderen.
Puppytanden zijn scherp en hun kaken zijn nog zwak. Dit betekent dat als ze bijten het wel pijn kan doen, maar ze nog geen letsel veroorzaken. Dit helpt ze om bijtremming te leren van hun nestgenoten en hun moeder. Hierdoor kan je puppy dus af en toe bijt als jullie samen aan het spelen zijn.
Wanneer je puppy met je mee naar huis gaat en bij een nieuwe familie woont, moet je hem dus leren dat spelletjes met mensen zonder gebruik van tanden worden gespeeld! Je wilt niet dat het bijten van je puppy blijvend gedrag is, ook als hij volwassen is. Je wil hem de juiste manieren leren om samen te spelen en plezier te hebben:
- Speel geen ruwe spelletjes met je puppy en gebruik niet je handen voor fysieke spelletjes met je puppy, dit moedigt hem alleen maar aan om zijn tanden te gebruiken bij het spel.
- Alle interacties met je handen moeten zacht en rustig zijn; aaien, over oor of rug kriebelen enz. Je puppy moet leren dat jouw handen goede dingen zijn en geen speelgoed of kauwbotten zijn.
- Gebruik voor rustige trekspelletjes speelgoed en niet je handen. Je puppy moet kauwen (en als hij tandjes krijgt, is dit steeds belangrijker), maar je moet hem aanmoedigen dat speelgoed bedoeld is om op te kauwen, niet jouw handen.
- Geef je puppy veilig speelgoed om op te kauwen, gevulde Puppy Kongs met brokjes of puppysnacks zijn geweldig, waarop ze veilig kunnen bijten en kauwen.
Zelfs met de beste bedoelingen zal je puppy je af en toe bijten. Allereerst, reageer niet te heftig. Ja, het kan pijn hebben gedaan, maar als je boos wordt op je puppy, geïrriteerd raakt of tegen hem schreeuwt, zul je hem bang maken, waardoor hij je handen kan wantrouwen en dit zal jullie opgebouwde relatie beschadigen.
In plaats daarvan heb je verschillende opties en de optie(s) die je kiest hangt af van het karakter van je puppy, het ras en een beetje van vallen en opstaan:
- Als het een eenmalig ongelukje was, negeer het dan en speel verder. Iedereen maakt fouten.
- Als het niet eenmalig was of als het opnieuw gebeurt, stop dan onmiddellijk met spelen en wend je 10 seconden van je puppy af, zodat hij weet dat het plezier stopt als hij zijn tanden gebruikt. Zo leren ze dat als ze met je willen spelen, ze geen tanden mogen gebruiken.
- Wanneer je weer verder speelt, introduceer dan een speeltje in het spel waarop je puppy in plaats van je hand dan kan bijten.
- Als je puppy tijdens het spel doorgaat met bijten, ga dan een minuut weg bij je puppy, zodat je puppy weet dat als hij bijt, je het spel echt stopt en ook jouw aanwezigheid wegneemt.
- Ga niet langer weg dan een minuut en als je dan terugkomt bij je puppy, ga dan verder met het spel. Honden koesteren geen wrok en jij zou dit ook niet moeten doen.
- Soms bijten puppy speels omdat ze gefrustreerd zijn, te veel energie hebben of juist niet genoeg slaap krijgen. Zorg ervoor dat ze genoeg positieve interactie hebben en geef ze uitdagende mentale spelletjes. en zorg dat je pup ook voldoende slaap krijgt.
- Zorg er ook voor dat iedereen in het huishouden hetzelfde doet. Je puppy raakt gewoon in de war als de ene persoon bijten wel toe staat en de anderen niet.
- Houd toezicht op alle interacties tussen je puppy en kinderen om ervoor te zorgen dat het spel niet te onstuimig wordt en om speels bijten te voorkomen.
- Puppy's krijgen tanden tussen ongeveer 12 weken tot ongeveer zes maanden oud. Geleidelijk aan zullen hun melktanden gewisseld worden door hun volwassen tanden. Bij het wisselen kunnen ze wat last hebben van pijnlijk tandvlees en tanden en hebben ze wellicht meer behoefte om te kauwen dan normaal. Zorg ervoor dat je veilig speelgoed hebt waar ze op kunnen kauwen. Zo kun je ze afleiden van het kauwen op meubels of jouw handen, maar geef je ze ook wat verlichting van de pijn en het ongemak dat ze voelen tijdens het wisselen. Er zijn zelfs bijtspeeltjes voor puppy's die je kunt kopen en die je in de koelkast kunt leggen om pijnlijk tandvlees te koelen.
- Met wat consistentie en op beloning gebaseerde training, zal je puppy snel leren dat spelletjes met mensen rustig en bijtvrij moeten zijn.
Puppy springt op
De meeste puppy's springen op omdat het natuurlijk begroetingsgedrag van honden is. Puppy's willen onze aandacht en tot nu toe kennen ze maar één manier om dat te krijgen. Je kunt het ze niet kwalijk nemen dat ze dit natuurlijke gedrag vertonen.
Je puppy leren niet op te springen is eenvoudig. Je hoeft ze alleen maar te laten zien dat je reageert en aandacht geeft wanneer hun poten alle vier op de grond staan, zodat het niet nodig is om te springen.
Waarom kauwen puppy's?
Kauwen is natuurlijk gedrag van puppy's dat helpt bij de ontwikkeling van hun tanden en kaken. Je moet dus niet proberen je puppy te laten stoppen met kauwen, aangezien alle honden dit moeten doen, maar je moet je puppy dingen geven om op te kauwen die geschikt en veilig zijn.
- Geef je puppy veel veilige kauwspeeltjes om hem een uitlaatklep te geven voor zijn behoefte om te kauwen. Probeer deze kauwspeeltjes interessant te maken voor ze, zodat ze zich niet interesseren voor andere dingen in huis om op te kauwen. Als ze bijvoorbeeld toch op je pantoffel kauwen, probeer het dan niet van hen af te pakken, want dat maakt het een leuk trekspelletje, maar leidt hem af met een aantrekkelijk kauwspeeltjes en je puppy zal de interesse in je pantoffel vrijwel direct verliezen.
- Maak dit speelgoed veel interessanter dan al het andere dat ze misschien overwegen om op te kauwen. Je kunt dit doen door speeltjes te kopen waar je brokjes of snacks in kunt doen, of speelgoed met een textuur of geluidje dat je puppy leuk vindt. Probeer verschillende speetjes uit om erachter te komen wat je puppy echt leuk vindt, zolang het maar veilig en gezond is.
- Opruimen! Als je dingen op de grond of binnen het bereik van je puppy laat liggen, kun je niet verwachten dat ze er niet op kauwen. Puppy's weten niet wat van hen is en wat niet!
- Prijs en beloon je puppy als je hem op een geschikt speeltje ziet kauwen.
- Overweeg om je puppy in een puppyren te doen als je thuis bent, maar niet altijd op hem kunt letten. Zorg ervoor dat hij een aantal veilige kauwspeeltjes heeft om hem tevreden te houden en zo veilig kan spelen.
- Je puppy kan ook gaan kauwen op dingen uit verveling. Zorg ervoor dat je veel quality time met hem doorbrengt, geef hem voldoende uitdaging met speelgoed en interactieve spelletjes. En zorg dat je puppy niet te lang alleen wordt gelaten.
Als je bang bent dat je puppy te veel kauwt, neem dan contact op met je dierenarts. Hij kan controleren of je puppy tandjes krijgt en een pijnlijke mond of tandvlees heeft. Als je je daarna nog steeds zorgen maakt, kan een gekwalificeerde, ervaren gedragstherapeut je helpen de oorzaak van de kauwproblemen te achterhalen.
Op zoek naar meer puppy adviezen en tips. Bekijk dan ook onze socialisatietips voor puppy's.