Velen van ons reizen tegenwoordig met de trein of de metro, snel en gemakkelijk. Maar wat voor jou een makkie lijkt, kan voor onze viervoeters extra uitdagingen met zich mee brengen. Lees dit artikel voor onze beste tips om samen te reizen.
Reizen per trein of metro is snel en gemakkelijk. Maar hoe zit het als je je hond mee wilt nemen? Het is zo leuk om met je viervoeter een grote stad te verkennen! Zo gaat je treinreis van een leien dakje.
Kan ik mijn hond meenemen in de trein?
Ja, bij de meeste spoorwegmaatschappijen mogen honden gratis mee in de trein. Maar ze hebben wel hun eigen regels waaraan je je moet houden als je samen met je hond de trein neemt. Bekijk voordat je op reis gaat de website van de treinmaatschappij en lees de specifieke regels en beperkingen die ze hanteren voor huisdieren.
Lees ook onze beste tips om ervoor te zorgen dat je trouwe viervoeter zich meer op zijn gemak voelt in de trein.
Hindernissen op het station
Op een trein- of metrostation vind je een aantal obstakels waar je met je hond doorheen moet. De eerste hindernis is het toegangspoortje. Dat kan problematisch zijn voor honden; ons advies is de grotere poortjes te gebruiken en je hond kort aangelijnd te houden. Zo kan je hond niet in paniek onder of over het hekje heen glippen voordat het opengaat.
Het is ook belangrijk om de roltrappen niet te gebruiken tenzij je hond klein genoeg is om in je armen te houden. De meeste honden kennen het fenomeen roltrap niet en zijn geneigd in paniek te raken en te vroeg te springen.
Het is ook mogelijk dat hun vacht verstrikt raakt in de bewegende roltrap, vooral als je een hond hebt met een bijzonder lange vacht. De meeste trein- en metrostations hebben naast roltrappen ook gewone trappen, die je hond waarschijnlijk beter kent. Een gewone trap is meestal de veiligste optie.
Je hond meenemen naar een druk treinstation
Wanneer je met de trein reist, kan het voor je hond stressvol zijn om in een menigte mensen te lopen voordat jullie kunnen instappen. Je hond kan angstig worden en zich anders gedragen dan normaal. Vermijd daarom de spits zo veel mogelijk als je samen met je hond de trein neemt. Buiten het spitsuur is het meestal minder druk op het station, dus ook rustiger voor je hond.
Het is ook belangrijk dat je je hond op het station aangelijnd houdt. Het laatste wat je wilt is dat hij wegloopt.
Probeer zo langzaam mogelijk te lopen met je hond. Dit helpt om hem rustig en minder gespannen te houden. Als je met je hond moet haasten of rennen, kan dat hem in verwarring brengen.
Het kan ook handig zijn om hondensnacks bij je te hebben op het station. Zo kun je je hond zo nodig afleiden.
Met je hond in de trein
Eenmaal in de trein of metro gelden een aantal tips en regels die je in acht moet nemen om de reis niet alleen prettiger voor je hond te maken, maar ook voor de mensen om je heen.
Probeer een wagon te vinden die niet te druk is. Een stille wagon is minder stressvol voor je hond, waardoor hij zich gemakkelijker kan ontspannen. Er is ook meer ruimte op de vloer om te zitten en te liggen als je hond wat groter is en niet op jouw schoot kan zitten of liggen.
Als je een zitplaats hebt gevonden, laat je hond dan niet op de zitplaats naast je zitten of liggen. In de meeste treinen mogen huisdieren niet op een zitplaats zitten, en als je je niet aan deze regel houdt, kun je een boete krijgen of zelfs samen met je hond uit de trein worden gezet. De ideale plaats voor je hond om te zitten of te liggen is de beenruimte bij je stoel voor grote honden. Kleine honden kunnen op schoot gehouden worden. Zo kun je je hond in de gaten houden en heb je hem dicht bij je.
Eenmaal in de trein kunnen jij en je hond andere huisdieren tegenkomen die op reis zijn. Als je hond niet goed met andere dieren kan omgaan, probeer dan andere huisdieren te vermijden.
Maar zelfs als je hond goed met dieren omgaat, weet je niet hoe andere huisdieren reageren. Daarom raden we je aan om bij andere dieren in de trein of metro uit de buurt te blijven.
Lees ook het artikel over reizen met je hond voor meer tips voor een fijne vakantie samen met je viervoeter.