Als je besloten hebt een kat in huis te nemen, kijk je daar natuurlijk enorm naar uit, maar mogelijk zit je ook nog met vele vragen. Weet je bijvoorbeeld al welk ras je wil? Kan je de uitdagingen van een speelse kitten aan of zou een rustige senior kat beter bij jouw levensstijl passen?
Jij verheugt je waarschijnlijk al op vele knuffel- en speelsessies met je nieuwe pluizenbol, maar vergeet niet dat je huisdier voor lange tijd een belangrijke plaats zal innemen in je leven. Het is dus belangrijk dat je je huiswerk goed doet en je niet laat inpalmen door de eerste de beste kat die je tegenkomt.
Je zal vooraf bepaalde knopen moeten doorhakken. Wil je een volwassen kat of een kitten? Wordt het een binnenkat of kan hij ook naar buiten? Welk gezinslid zal welke taken op zich nemen? Wat voor type kat past bij jouw levensstijl?
Zoveel vragen! Je weet waarschijnlijk niet goed waar je moet beginnen. En wat kan je eigenlijk verwachten van je nieuwe aanwinst in het gezin?
De voordelen van het hebben van een kat
Er bestaat geen twijfel over dat katten geweldige huisdieren zijn. Niets is fijner dan thuiskomen na een lange, zware dag en verwelkomd te worden door een tevreden spinnende kat!
Studies hebben aangetoond dat huisdierbezitters over het algemeen gezonder en gelukkiger zijn dan niet-huisdierbezitters. Maar vergeet niet dat het krijgen van een kat een grote verantwoordelijkheid en een levenslange verbintenis is. Wanneer je klaar bent om deze verbintenis aan te gaan, zijn er verschillende voordelen van kattenbezit waar je naar uit kunt kijken:
- Het is bewezen dat het hebben van een kat het stressniveau verlaagt.
- Katteneigenaren hebben doorgaans een lagere bloeddruk dan mensen zonder huisdieren.
- Huisdierbezitters hebben een sterker immuunsysteem en herstellen sneller van ziekte dan mensen zonder huisdieren.
- Kinderen die opgroeien met katten, zijn doorgaans minder dagen ziek dan kinderen zonder huisdieren.
- Katten zijn aanhankelijk en karaktervol, maar genieten ook van hun onafhankelijkheid, ze leggen dus minder beslag op je dan andere huisdieren.
- Katten kunnen mensen helpen sneller te herstellen van emotionele trauma's, zoals een sterfgeval.
Het hebben van een kat gaat dus met vele voordelen gepaard, maar het is ook belangrijk dat je je kat zorgvuldig kiest. Jullie moeten bij elkaar passen! Laat jouw keuze daarom leiden door jouw levensstijl en jouw persoonlijke wensen. Heb jij liever een senior kat die niets liever doet dan kroelen op je schoot? Of heb je een speciaal ras voor ogen en wil je liever een kitten?
Hieronder vind je enkele aandachtspunten die je zeker in overweging moet nemen voor je beslist een kat in huis te nemen.
Een kat uit het asiel adopteren
In asielen en opvangcentra door heel het land zitten altijd katten van alle rassen en leeftijden, waaronder kittens, te wachten op een nieuw, warm thuis. Als je zo’n kat wil adopteren, moet je op een aantal zaken letten.
Als je langsgaat bij een asiel of opvangorganisatie, moet je er bijvoorbeeld op letten of de katten in een warm en schoon verblijf zitten. De medewerkers moet even begaan zijn met de katten als jijzelf. Je moet merken dat ze echt het best mogelijke thuis willen vinden voor de dieren onder hun zorg.
Voor meer informatie over het adopteren van een kat of kitten, lees onze gids over het adopteren van een kat.
Een kat kopen bij een fokker
Als je liever een raskitten koopt bij een fokker, denk dan goed na welk ras het best geschikt is voor jouw gezin. En weet dat raszuivere kittens niet goedkoop zijn! Bij de beslissing waar je een kitten koopt, moet je met een aantal zaken rekening houden.
Je kan om te beginnen contact op te nemen met de rasvereniging van het ras dat je interesseert. Je kunt ook informatie zoeken op forums en Facebookgroepen, maar besef goed dat de informatie die je daar vindt, vaak niet onpartijdig is. Raskittens zijn doorgaans het hele jaar door beschikbaar. Ook kattenshows zijn een prima gelegenheid om fokkers te ontmoeten. Controleer vooraf of je fokker of cattery erkend is en is aangesloten bij een rasvereniging.
Als je overweegt een kitten te kopen bij een fokker of extra advies wilt over de verzorging van een kitten, lees dan ook ons artikel: een kitten kopen bij een fokker.
Vragen die je aan de fokker moet stellen
Als je gezocht hebt naar fokkers en er één gevonden hebt die je bevalt, maak dan een afspraak zodat je hem alle vragen kunt stellen die je nog hebt. De volgende vragen kunnen helpen bij de beslissing of een specifieke fokker of cattery geschikt is:
- Zijn de kittens geregistreerd in het stamboek van een raskatten vereniging?
- Doet de fokker mee aan kattenshows met de katten, fokt hij regelmatig of worden de katten slechts gehouden als gezelschapsdieren? Zijn antwoorden kunnen je een idee geven van hoeveel aandacht hij zal besteden aan de voorbereiding van de kittens op hun leven als huisdier.
- Hoe lang fokt hij al katten? Ervaren fokkers hebben vaak meer kennis van hun ras.
- Hoeveel nesten heeft hij jaarlijks? Verantwoorde fokkers zullen een kat niet meer dan één keer per jaar laten werpen.
- Hoeveel worpen heeft deze specifieke kat al gehad?
- In wat voor omgeving zullen de kittens opgroeien voor ze klaar zijn om naar hun nieuwe thuis te gaan? Idealiter wordt je kitten grootgebracht in een huishouden met andere dieren, kinderen en bezoekers. Dan is hij beter gesocialiseerd dan wanneer hij opgroeit in een rustiger huishouden of cattery.
- Neemt de fokker de kitten/kat terug als er zich problemen voordoen, ook op latere leeftijd (bijvoorbeeld gezondheids- of gedragsproblemen of een verandering van je leefomstandigheden)?
- Zijn de katten getest op erfelijke aandoeningen die veel voorkomen in het ras? Doe zelf onderzoek voor je contact opneemt met de fokker, zodat je weet welke gezondheidsproblemen veel voorkomen bij het ras en welke testen er mogelijk/nodig zijn.
- Mag je nog contact opnemen nadat je de kitten mee naar huis hebt genomen? Verantwoorde fokkers zullen advies en ondersteuning bieden zolang de kat leeft.
- Zijn de kittens gesteriliseerd of gecastreerd?
- Zijn de kittens ingeënt, ontwormd en behandeld tegen vlooien voor ze naar hun nieuwe eigenaars gaan? Een kitten moet volledig gevaccineerd zijn tegen niesziekte en kattenziekte voordat hij mee naar huis mag.
- Wees niet verrast of beledigd als de fokker jou even veel vragen stelt als jij hem. Dat is een heel goed teken! Het wijst erop dat hij echt wil dat zijn kittens goed terechtkomen. Hij wil er zeker van zijn dat je weet waaraan je begint en dat jouw leefomstandigheden geschikt zijn voor zijn type kitten.
Als je tevreden bent met de antwoorden van de fokker en jij er zeker van bent dat jij een van zijn kittens een gelukkig thuis kan bezorgen, is het tijd voor een echte persoonlijke ontmoeting.
Eerste bezoek aan de fokker
Of je nu een kitten koopt van een erkende fokker of een betrouwbare bron, zoals een vriend, het is belangrijk om te zien in welke omstandigheden de katten gehouden worden. De ruimte waar de katten verblijven, moeten schoon zijn en fris ruiken. Het moet er warm en droog zijn. De moederpoes en de kittens moeten een eigen ruimte hebben, bij voorkeur gescheiden van andere volwassen katten. Niets mag erop wijzen dat er te veel katten gehouden worden.
Wanneer je een kitten neemt, zorg dat je de moederpoes te zien krijgt. De vader is hoogstwaarschijnlijk niet meer ter plaatse. Verder zou je ook de andere kittens van het nest moeten kunnen bekijken, zodat je kan beoordelen of ze allemaal gelukkig en gezond zijn en zich goed voelen bij de fokker. Het is normaal dat de moederpoes niet graag heeft dat mensen in de buurt van haar kittens komen, maar let op hoe ze zich gedraagt. Ze moet aandachtig zijn, maar niet nerveus of agressief. Als de kittens oud genoeg zijn, vraag dan aan de fokker of je ze mag vasthouden.
Bekijk de uiterlijke kenmerken van de moeder goed en informeer naar de gezondheid en het karakter van beide ouderkatten, aangezien die van invloed kunnen zijn op hoe je kitten opgroeit.
Je kat kiezen
Als je de fokker hebt ontmoet en alles in orde lijkt, kan je overgaan tot het kiezen van een kitten. Meestal zal je je nieuwe kitten de eerste keer zien als hij circa 6 weken oud is. Probeer indien mogelijk al op bezoek te gaan als hij 3-4 weken is, zodat hij je al kan leren kennen. Ga hem enkele keren bezoeken met heel het gezin, zodat de kitten aan jullie allemaal kan wennen. Een grote groep nieuwe mensen kan overweldigend zijn voor een kleine kitten, probeer dus om in kleine groepjes te gaan.
Als hij ongeveer zes weken oud is, zou je kleine kitten interesse moeten gaan tonen in jou en in zijn omgeving. Hij zal jou en de wereld rond hem willen onderzoeken. Als je wat meer tijd doorbrengt met het nest, zal je ook beginnen te merken dat de individuele persoonlijkheden van de verschillende kittens naar boven beginnen te komen. Kittens zijn normaal gezien speels, sociaal en ondeugend.
Als jij de kleinste kitten van het nest dat teruggetrokken in een hoekje zit, het aandoenlijkst vindt, kan je daarvoor kiezen, maar dan moet je wel weten dat de socialisatie misschien wat meer moeite zal vergen en je misschien wat meer geduld zal moeten opbrengen. Ook is niet uit te sluiten dat die kitten kampt met een gezondheidsprobleem.
Welk ras moet je kiezen?
Er zijn veel verschillende erkende rassen van katten, met eigen uiterlijke en karakterkenmerken. De rassen worden ingedeeld in vier rascategorieën: gevestigde rassen, combinatierassen, natuurrassen en mutatierassen. Enkele voorbeelden van populaire kattenrassen zijn:
Het grootste voordeel van een raskitten of -kat is dat je ongeveer weet wat je kan verwachten van je huisdier. Een raszuivere Siamese kat zal bijvoorbeeld veel miauwen, kattenkwaad uithalen en aandacht vragen. Als je een raskitten koopt, weet je ook ongeveer hoe groot hij zal worden, hoe lang zijn vacht zal zijn en of je bedacht moet zijn op eventuele rasspecifieke gezondheidsproblemen.
Het is belangrijk om te onthouden dat inteelt helaas soms voorkomt bij raskatten. Dat maakt ze vatbaarder voor erfelijke aandoeningen en gedragsproblemen. Al deze en andere informatie moet je zorgvuldig in overweging nemen bij het kiezen van een kat.
Raadpleeg voor meer informatie over de rassen en de raskeuze onze kattenraswijzer.
Kruisingen hebben twee raszuivere ouders, maar van verschillende rassen. In feite zijn veel nieuwe rassen ontstaan uit de zorgvuldige kruising van twee rassen (de Tonkanees is bijvoorbeeld een kruising van de Siamees met de Burmees).
Naast de opzettelijke kruisingen om een nieuw ras te creëren, zijn ook veel kruisingen het gevolg van een ongewenste dekking, waarbij een loopse raskat buiten de wil van haar eigenaren gedekt wordt door een kater van een ander ras. Kruisingen kunnen het gedrag en uiterlijke kenmerken erven van beide ouderrassen.
Huis-tuin-en-keukenkatten zijn katten die geen herleidbare rasachtergrond hebben. Deze katten worden meestal gecategoriseerd als Europese korthaar.
Als je kiest voor een huis-tuin-en-keukenkitten, weet je niet hoe hij zal opgroeien, want je weet niet wat er in zijn genen zit. Je krijgt misschien een kat die veel speelser is dan je zou willen. Weet ook dat de vacht nog kan veranderen wanneer de kat volwassen is. Gelukkig zijn er bij katten niet zulke grote verschillen qua bouw en formaat als bij honden, dus je zult niet voor al te grote verrassingen komen te staan!
Huis-tuin-en-keukenkatten zijn over het algemeen gezonder dan raskatten, omdat ze voortkomen uit op een grotere genenpool en minder te kampen hebben met genetische problemen. Ze kunnen ook evenwichtiger zijn en een goed ontwikkelde persoonlijkheid hebben! Tot slot zijn gewone huiskatten doorgaans minder duur en gemakkelijker te vinden.
Een volwasssen kat of een kitten?
Kittens zijn moeilijk te weerstaan als je van plan bent een kat in huis te nemen. Ze houden van kroelen, spelen en je hebt de kans ze van jongsaf op te voeden in de richting van het huisdier dat je wil. Daar staat tegenover dat ze veel aandacht vergen. Je moet ook altijd een beetje op je hoede zijn, zeker als ze zin hebben in kattenkwaad! Ben jij bereid om de nodige tijd en energie te investeren in de verzorging van een kitten? Die vraag moet je jezelf stellen als je van plan bent een kitten in huis te nemen.
Als je een kitten mag kiezen uit een nest, ga dan voor een kitten dat positief, maar niet agressief reageert op je aanraking of stem en op zijn nestgenootjes. Als een kitten zich terugtrekt uit de groep en nooit naar je toe wil komen, is de kans groter dat hij later ook schuwer en afstandelijker zal zijn. Een kitten die als kleintje al vaak bijt en krabt, kan wellicht als hij wat ouder is, ook nog wild zijn tijdens het spelen.
Controleer of de kitten die je kiest, er gezond uitziet. Zijn ogen moeten glanzend en helder zijn, zijn oren schoon, zijn nagels glad en zijn vacht glanzend en dik (afhankelijk van het ras) zonder enig teken van vlooien. Als je een kitten koopt bij een fokker, moet hij al door een dierenarts onderzocht zijn en in goede gezondheid verkeren. Je moet bij de aankoop een koopcontract meekrijgen. De kitten moet bij de overhandiging al volledig gevaccineerd zijn, en alle inentingen moeten ook genoteerd staan in het dierenpaspoort dat je van de fokker meekrijgt.
Volwassen katten kunnen ook speels en heel lief zijn, maar houd er rekening mee dat ze een rugzakje kunnen hebben, zeker als ze geen al te goede start in het leven hebben gehad. Welke invloeden je kat ook gevormd hebben, zijn persoonlijkheid zal al min of meer vastliggen op het moment dat hij bij jou komt. Je kan misschien informatie krijgen van de vorige eigenaar of het asiel, zodat je weet wat je kan verwachten en hoe je je kat kan helpen zijn draai te vinden, bijvoorbeeld welke kattenbakvulling en voeding hij gewend is en hoe zijn karakter is.
Bij een oudere, volwassen kat, is de kans kleiner dat je te maken krijgt met onzindelijkheid of agressie naar andere katten! Senior katten zijn ook geweldige knuffelmaatjes, omdat ze minder energie hebben dan kittens en dus graag bij jou op de schoot liggen.
Er zijn veel volwassen en senior katten in Nederland die op zoek zijn naar een nieuw liefdevol thuis. Als je zo'n lieveling een warm thuis wil geven, bekijk dan eens de website ikzoekbaas voor meer informatie over het adopteren van een kat.
Een kater of een poes?
Als ze gesteriliseerd zijn, verschillen de twee niet meer zo veel van gedrag. Er zijn mensen die zeggen dat een poezen aanhankelijker zijn en katers onafhankelijker, maar je kan net zo goed te maken hebben met een schootkater of een poes die liever op zichzelf is. Houd rekening met de volgende tips bij het kiezen van een kat:
- Katers hebben meer buitenruimte nodig; hun territorium is vaak drie keer groter dan dat van een poes.
- Katers zijn doorgaans wat groter dan poezen.
De geslachtskeuze kan ook afhangen van de andere katten die je al hebt. Als je een sociale (gecastreerde) kater hebt, kan een jonge (gesteriliseerde) poes de beste keuze zijn.
De kosten voor het steriliseren van een vrouwtje zijn over het algemeen hoger dan voor het castreren van een mannetje, en nog meer als ze al drachtig is. De meeste dierenasiels hebben hun katten al gesteriliseerd of gecastreerd voordat ze ze ter adoptie aanbieden.
Welke impact heeft een kat op mijn gezin?
Overweeg voordat je een nieuwe kat in huis haalt hoe andere gezinsleden hierop zullen reageren, met name eventuele andere katten in huis. Je eventuele andere aanwezige kat zal een kitten gemakkelijker aanvaarden als nieuwe huisgenoot dan een volwassen kat. Als je op het moment nog geen kat hebt, maar wel van plan bent in de toekomst meerdere katten te houden, kan je beter nu twee kittens nemen, zodat ze samen kunnen opgroeien en goed met elkaar kunnen opschieten. Lees onze tips voor het introduceren van je kat bij andere huisdieren voor meer informatie.
Wanneer breng je je nieuwe kat naar huis?
Het wachten op je kat kan wel eindeloos lijken, zeker als je er zo naar uitkijkt! Maar het is belangrijk dat je kitten eerst tijd kan doorbrengen samen met zijn moeder en nestgenootjes. In deze cruciale eerste weken leren kittens spelenderwijs hoe ze met andere katten kunnen communiceren. Ze leren hoe ze de kattenbak moeten gebruiken en hoe ze moeten jagen. Als een kitten te vroeg bij zijn moeder wordt weggehaald, kan hij nerveus en schuw worden.
Idealiter verlaat een kitten het nest na 12 weken. Dit om de kittens de tijd te geven te socialiseren en het drukke gezinsleven te leren kennen en tegen die tijd is hij ook volledig gevaccineerd en dus beschermd. Als de kitten die je wil kopen veel ouder is, wees dan op je hoede. Vraag aan de fokker waarom de kitten niet al veel eerder werd geplaatst. De leeftijd van de kitten op het moment van de plaatsing kan beïnvloeden hoe snel hij zich aan jou hecht en hoe gemakkelijk hij zijn draai vindt in jouw huis.
Houd er rekening mee dat de leeftijd van je kitten ook van invloed is op de vaccinaties die hij al heeft gehad. De fokker moet je meedelen welke inentingen en behandelingen tegen wormen, vlooien en teken je kitten al gehad heeft en welke hij nog moet krijgen.
Vergeet ten slotte niet, voordat je je kitten mee naar huis neemt, naar zijn voeding te informeren bij de fokker, zodat je zijn vertrouwde voeding kan blijven geven tot hij thuis helemaal zijn draai gevonden heeft. Lees onze handige tips om meer te weten te komen over voeding voor kittens.
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over je beslissing een nieuwe kat in huis te nemen. Je moet beseffen dat het een hele verantwoordelijkheid inhoudt! Het nemen van een kat moet altijd een weloverwogen beslissing zijn. Maar als je er zeker bent, ga er dan voor! Er staat jou een toekomst vol speel- en knuffelplezier met je kleine huistijger te wachten.
Ben je klaar voor een nieuwe kat, maar weet je niet zeker welk ras past bij jou en jouw gezin? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! In onze bibliotheek met kattenrassen vind je informatie over de verschillende rassen. Dat kan je helpen te beslissen welk type kat het perfecte huisdier voor jou kan zijn.