Als je een raskat kitten van een fokker wilt kopen, zijn er tal van factoren waarmee je rekening moet houden. Het begint al met de vraag waar je een betrouwbare fokker vindt. En als je een fokker gevonden hebt, welke vragen moet je dan stellen? Purina helpt je op de goede weg. In dit artikel vind je een handige checklist en alle informatie te geven die je nodig hebt zodat je er een gezonde en gelukkige viervoetige vriend aan overhoudt. Eén die je nog vele jaren gaat koesteren.
Checklist voor het kopen van een kitten
Voordat je begint na te denken over het kopen van een kat, moet je eerst je eigen persoonlijke omstandigheden onder de loep nemen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Ben ik klaar voor een kat?
- Ben ik bereid alle kosten op me te nemen? Er zijn dierenartskosten waar je rekening mee moet houden, zoals regelmatige controles,vaccinaties en eventueel castratie/sterilisatie. Als je kiest voor een langharig ras, houd dan rekening met kosten voor het trimmen van de vacht. Houd ook rekening met dagelijkse kosten, zoals voeding.
- Is mijn woon- en werksituatie geschikt voor een kat? Dit omvat je huidige werkuren en je thuisomgeving. Als je lange dagen werkt of vaak reist, is er dan iemand anders thuis aanwezig om voor je kat te zorgen?
- Kan ik een levenslange verbintenis aangaan met een kat? De gemiddelde levensduur van een binnenkat is tussen de 13 en 17 jaar, dus je moet je voor deze periode kunnen binden.
Als je alle bovenstaande vragen niet met ja kunt beantwoorden, is een kat waarschijnlijk niet geschikt voor jou.
Welk kattenras past bij mij?
Sommigen weten misschien al welk kattenras ze willen hebben. Anderen kunnen misschien niet kiezen (wat niet verwonderlijk is, er zijn zoveel leuke katten!) Elk kattenras heeft specifieke kenmerken en verzorgingsvereisten waarmee je rekening moet houden. Dit zijn enkele goede vragen om over na te denken:
- Hoeveel tijd kun je per dag besteden aan verzorging?
- Hoe vaak ben je thuis? Sommige katten zijn erg sociaal en hebben iemand nodig die vaak thuis is, andere zijn onafhankelijker
- Heb je zelf gezondheidsproblemen, zoals astma of kattenallergieën?
- Woon je op het platteland of in een stad? Dit is een belangrijke overweging bij het kiezen voor een binnen- of buitenkat.
- Hoe groot is je huis? Sommige kattenrassen, zoals de Maine Coon, zijn erg groot en hebben veel ruimte nodig
- Heb je andere huisdieren, zoals honden? Sommige katten zijn meer geneigd om vrienden te zijn met honden, dus dit is iets om bij stil te staan.
Gebruik onze kattenrassenquiz om antwoord te geven op de vraag: Welke kat past bij mij en je zo te helpen bij het vinden van je ideale kat!
Waar koop ik een kitten? Hoe vind ik de juiste fokker?
Er zijn een aantal manieren om een betrouwbare kattenfokker te vinden. Als je een bepaald kattenras in gedachten hebt, kun je proberen naar de betreffende rasvereniging te zoeken. Dit is meestal een goede manier om een kwalitatief goede en betrouwbare fokker te vinden. Als alternatief kun je je zoekopdracht uitvoeren op fora en Facebook-groepen, maar het is het vermelden waard dat deze informatie vaak bevooroordeeld is en waarschijnlijk niet van professionals afkomstig is.
De beste manier is de website van de Nederlandse Raskattenvereniging (NRKV) in de gaten houden. De NRKV heeft een regeling voor fokkers die de gezondheid en het welzijn van kittens waarborgt en die worden gefokt door fokkers die in het kader van deze regeling bij de NRKV geregistreerd zijn. Je kunt ook proberen om contact op te nemen met de dierenarts bij jou in de buurt om te vragen of hij geschikte fokkers in de omgeving kent. De kans is groot dat dit zo is, aangezien hij verantwoordelijk is voor de eerste gezondheidscontroles en vaccinaties.
Vragen om te stellen bij het kopen van een kat
Als je een kitten van een goede fokker koopt, moet deze bereid zijn om al je vragen te beantwoorden, aangezien hij/zij veel om de kittens geeft en er zeker van wil zijn dat ze goed terecht komen. Stel de volgende vragen:
- Mag ik de kitten samen met de moeder en de rest van het nest zien?
- Weet je iets over de vader? Het is niet altijd mogelijk om de vader te zien. Vaak wordt er gebruik wordt gemaakt van dekkatten, dus het is een goed idee om te vragen of de fokker over verdere informatie beschikt.
- Wanneer is de kitten geboren?
In hoeverre is de kitten gesocialiseerd, is het vriendelijk?
- Is het gezond? Heeft het gezondheidsonderzoeken gehad?
- Waar is de kitten geboren?
- Is de kitten bij zijn/haar moeder opgegroeid? (dit klinkt als een logische vraag, maar sommige kittens kunnen met de hand zijn grootgebracht)
- Welke vaccinaties heeft de kitten gehad en wanneer zijn er herhaalprikken nodig?
- Is de kitten zindelijk?
Een betrouwbare kattenfokker zal het aanbevolen fokbeleid volgen. Hij/zij dient ook gezondheidsonderzoeken uit te voeren, zoals: PKD-testen voor Perzen en hypokaliëmie voor Birmese en Aziatische katten. NRKV-geregistreerde fokkers zijn verplicht om deze testen uit te voeren.
De door jou gekozen fokker moet je de kitten samen met de moeder en de rest van het nest laten bekijken. En je ze allemaal laten aanraken en/of oppakken. Het bekijken van de moeder is van essentieel belang. Niet alleen om er zeker van te zijn dat de kitten gezond is. Het geeft je ook een indicatie van hoe hij zal uitgroeien en welke eigenschappen hij kan hebben. Verzeker jezelf ervan dat alle kittens heldere ogen hebben en sociaal zijn. Als een kitten ziekelijk of nerveus overkomt, kun je die beter niet nemen.
Wat de fokker je mee moet geven
De fokker moet je informatie verstrekken over de huidige voeding en verzorging van je kitten. Als je kitten een stamboom heeft, dien je ook details over zijn/haar afstamming en een registratiecertificaat te ontvangen. Eventueel kunnen ook gezondheidsverklaringen van de vader en moeder worden verstrekt. De data van hun laatste vlooien- en wormbehandelingen en vaccinaties dienen eveneens te worden verstrekt.
Het is ook een goed idee om uit te zoeken welke kattenbakvulling ze momenteel gebruiken, aangezien je deze moet blijven gebruiken om hun kattenbakgewoonte bij te houden, zodat je nieuwe kitten de geur gemakkelijk kan herkennen. Sommige fokkers geven je een verzorgingspakket mee met het huidige voer en kattenbakvulling voor je kitten. Evenals wat speelgoed, zodat jij en je harige vriend een goede start kunnen maken.
Je relatie met de fokker
Elke fokker die zijn reputatie waard is, zal geïnteresseerd in het opgroeien van je kitten. De fokker dient jou zijn contactgegevens te geven en je uit te nodigen om contact met hem op te nemen als je een vraag of probleem mocht hebben. Bovendien, als er ooit een moment komt dat je niet langer in staat bent om voor je kat te zorgen, neem dan altijd eerst contact op met de fokker, want hij zal meestal bereid zijn om deze terug te nemen voor een herplaatsing.
Wanneer moet je je zorgen maken over een fokker?
In een ideale wereld zijn er geen slechte fokkers, maar helaas zijn niet ieders beweegredenen dezelfde. Gerenommeerde fokkers nodigen je graag bij hen thuis uit om kittens te bekijken. Als dit niet wordt aangeboden of voortdurend wordt afgewimpeld, gevolgd door voorstellen om elkaar ergens anders te ontmoeten en de kitten naar je toe te brengen, wees dan op je hoede. Een fokker met een goede reputatie zal enthousiasme en liefde voor het ras tonen en zal zeer geïnteresseerd zijn in de thuisomgeving die je kunt bieden. Wees op je hoede voor fokkers die deze interesse niet lijken te hebben en terughoudend zijn om met je in gesprek te gaan of je vragen te beantwoorden.
Het is belangrijk dat je nooit een kitten online koopt zonder het eerst te gaan bekijken. Beoordeel eerst zijn omgeving en zie hoe gezond de moeder en de rest van het nest in hun thuisomgeving zijn.
Als je graag een kat wilt, maar geen tijd hebt om een kitten op te voeden en te trainen, overweeg dan om een volwassen kat te adopteren. Er zijn zoveel prachtige katten in asielen door het hele land die wachten op een tweede kans bij een liefdevol thuis.