De zachte en warme vacht van honden is een van de redenen waarom we ze zo graag knuffelen - maar ook waarom vlooien zo gek op je huisdier zijn! Honden lopen een grote kans om ooit met deze parasieten in contact te komen, maar met een beetje kennis van zaken kun je ze gemakkelijk bestrijden en behandelen.
Wat zijn hondenvlooien?
Hondenvlooien zijn de meest voorkomende parasiet waarmee je hond in contact kan komen. Ze zijn ongeveer 1-2 mm groot en kunnen 7-14 dagen leven, waarbij ze hun tijd verdelen tussen het leven op je hond en het leggen van eitjes. Vrouwelijke vlooien leggen tot 40 eitjes per dag, die wit, ovaalvormig en ongeveer een halve millimeter lang zijn. Ze komen uit in kleine larfjes die zich ingraven in tapijten, stoffering en vaak ook in het kussen of de mand van je hond. Daar ontwikkelen ze zich tot poppen.
Deze blijven maandenlang rustig liggen - je merkt niet eens dat ze er zijn - totdat ze warmte en trillingen voelen. Ze ontpoppen zich dan als volwassen vlooien en springen op een passerende 'gastheer' - in dit geval je hond - om vervolgens de cyclus helemaal opnieuw te beginnen! Voor elke vlo die op je hond leeft, kunnen er nog 99 meer in je huis opgroeien, hoe schoon het ook is.
Hondenvlooien kunnen ziekten overbrengen en zijn de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen bij honden. Vlooienbeten zorgen bij alle honden voor jeuk en leiden soms tot de ontwikkeling van allergieën (bekend als vlooienallergie). De late zomer is het hoogseizoen voor vlooien dankzij de hoge luchtvochtigheid en de warme temperaturen, maar de behaaglijke centrale verwarming in de winter betekent dat je je hond het hele jaar door moet behandelen tegen vlooien.
Hoe herken ik hondenvlooien?
Je ziet ze niet, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn! Het meest opvallende teken dat honden vlooien hebben, is aanhoudend krabben of soms zich overdreven verzorgen, wat kan leiden tot kale plekken in de vacht. Als je hond een vlooienallergie ontwikkelt, dan kan hij ook korstjes en rode, pijnlijke plekken op zijn huid krijgen. Met regelmatige verzorging voorkom je niet dat je hond vlooien krijgt, maar je ontdekt in elk geval eventuele symptomen eerder, zodat je ze zo snel mogelijk kunt bestrijden.
Hoe zien hondenvlooien eruit?
Hondenvlooien zijn donkerbruin en 1-2 mm lang. Mogelijk zie je ze in je vloerbedekking of ontdek je tijdens het kammen kleine zwarte stipjes vlooienpoep in de vacht van je hond. Een goede manier om te testen is deze korreltjes op een stukje vochtig keukenpapier te leggen. Als het vlooienuitwerpselen zijn, zullen de korreltjes rood kleuren door het verteerde bloed dat ze bevatten.
Hoe behandel ik hondenvlooien?
Praat altijd met je dierenarts over vlooienbehandelingen voor honden en gebruik een product dat is goedgekeurd door de dierenarts en dat is getest op veiligheid en effectiviteit. Als je zowel honden als katten hebt, behandel je hond dan niet in de buurt van je kat, want hondenvlooienbehandelingen bevatten permethrin, dat giftig is voor katten. Behandel je huisdieren afzonderlijk en probeer ze een poosje apart te houden, zodat ze niet het risico lopen de behandeling door contact over te dragen.
Als je hondenvlooien gaat bestrijden, bedenk dan dat je niet alleen je hond, maar ook je huis moet behandelen. Gebruik lokaal werkende producten om de volwassen vlooien te doden, in combinatie met een behandeling van je woning om te voorkomen dat eitjes zich tot volwassen vlooien ontwikkelen. Zorg er ook voor dat al het gestoffeerde meubilair en de vloerkleden regelmatig grondig worden gereinigd op een hoge temperatuur.
Lokaal werkende vlooienbehandelingen
Vlooienpoeders zijn een nogal ouderwetse en knoeierige manier om vlooien bij honden te behandelen, omdat het poeder op de vacht van de hond moet blijven zitten om effectief te zijn. Bovendien kan het de hond ziek maken als hij het inslikt of inademt.
Sprays worden ook minder vaak gebruikt dan vroeger, vooral dankzij de opkomst van de 'spot-on' behandelingen.
Vlooienbanden zijn doorgaans niet erg effectief bij de behandeling van hondenvlooien. Ze hebben een beperkt bereik - dat wil zeggen dat alleen het gebied rond de nek wordt behandeld. Ze kunnen ook haaruitval of irritaties veroorzaken. Er is echter een nieuwe generatie vlooienbanden - verkrijgbaar bij je dierenarts - die veel vriendelijker zijn voor de huid en de vacht van je hond. Daarbij wordt het werkzame bestanddeel verspreid door het lichaam in plaats van dat het eenvoudigweg op de nek van de hond blijft zitten. Denk eraan dat alle hondenhalsbanden een 'quick release' mechanisme moeten hebben; anders kan je hond erin verstrikt raken of ergens aan blijven haken.
Deze producten zijn de eenvoudigste en meest doeltreffende manier om hondenvlooien te behandelen en te voorkomen. Ze bestaan meestal uit een kleine ampul met vloeistof die achter in de nek van de hond worden aangebracht. Het doodt de vlooien en gaat soms ook de ontwikkeling van de eitjes tegen. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Bespreek met je dierenarts welke optie het beste is voor je hond.
Andere vormen van behandeling van hondenvlooien
Tabletten en vloeistoffen: Deze producten worden in het lichaam van de hond opgenomen en doden de vlooien wanneer ze bijten, of steriliseren ze zodat ze zich niet kunnen voortplanten.
Injecties: Injecties voorkomen de ontwikkeling van de eitjes van vlooien, maar een plaatselijke behandeling kan tegelijkertijd nodig zijn.
Vlooienbestrijding in huis: Sommige van de hierboven vermelde methoden voor vlooienpreventie bij honden kunnen ook helpen bij het behandelen van je huis, omdat ze voorkomen dat vlooien eitjes leggen of dat de eitjes zich ontwikkelen. Er zijn daarnaast veel huishoudelijke sprays verkrijgbaar die kunnen worden gebruikt op vloerkleden en meubilair. Volg altijd de instructies van de fabrikant op. Die zal je doorgaans adviseren om je vloerkleden eerst te stofzuigen, zodat de vlooien en eitjes naar de oppervlakte komen, om daarna de vloerkleden grondig te besproeien en opnieuw te stofzuigen. Spuit de stofzuiger telkens in met vlooienspray en gooi de stofzuigerzakken weg, zodat vlooien zich er niet verder in kunnen ontwikkelen en eruit komen kruipen! Gebruik geen sprays in de buurt van een aquarium en houd je huisdieren weg van behandelde plekken totdat ze goed geventileerd zijn. Helaas kan het bij een zeer ernstige vlooienplaag in een huis nodig zijn om professionele ongediertebestrijding in te schakelen.
Niet-veterinair goedgekeurde producten
Sommige producten voor het bestrijden van vlooien bij honden claimen natuurlijke ingrediënten te bevatten, zoals citronella- en eucalyptusolie. Deze producten hebben meestal geen strenge veiligheidstests ondergaan en er is dus geen garantie dat ze werken of veilig zijn voor je hond. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je een product op je huisdier gebruikt.
Als je hond vlooien heeft, denk er dan aan dat ze veel voorkomen. Het betekent niet dat je hond - of je huis - te vies is! Als je niet zeker weet hoe je vlooien moet voorkomen of behandelen, vraag dan je dierenarts om advies.