Het komt regelmatig voor dat honden teken hebben. Deze vervelende parasieten zijn er buitengewoon handig in om zich in de vacht van je hond te nestelen, zelfs als je je best doet om ze te vermijden. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om teken bij honden te voorkomen en te behandelen.
Wat zijn teken?
Teken zijn parasieten met acht poten die je hond bijten om hun bloed te drinken. Teken begraven hun monddelen in de huid van een hond. Hoewel hondenteken piepklein zijn, kunnen ze opzwellen tot de grootte van een erwt als ze zich eenmaal aan een hond hebben gehecht.
Er zijn verschillende soorten teken die honden kunnen oplopen, zoals de hondenteek, schapenteek en egelteek. Ze kunnen ook mensen bijten en sommige teken kunnen ziekten overbrengen.
Hoe herken ik teken op mijn hond?
Hondenteken zijn net groot genoeg om zichtbaar te zijn, vooral als ze al een hapje hebben gegeten. Ze kunnen eruitzien als kleine wratjes en als je beter kijkt, kun je ook hun poten zien. Je vindt ze meestal rondom de kop en de hals van je hond - maak een scheiding in de vacht van je hond en ga met je vingers langs de huid. Tekenbeten bij honden kunnen ook irritatie en roodheid veroorzaken.
Hoe verwijder ik hondenteken?
Trek nooit een teek uit de huid van je hond, want vaak laat je dan het mondgedeelte achter, wat een infectie of ontsteking kan veroorzaken. Vraag je dierenarts om een speciaal instrument om teken te verwijderen dat ook de monddelen meeneemt en vraag hoe je dat moet gebruiken.
Als je de teek hebt verwijderd, controleer je of de kop en de poten intact zijn en of er niets achterblijft in de huid van je hond. Als je denkt dat er wel iets is achtergebleven, neem dan contact op met je dierenarts, die je advies kan geven en gerust kan stellen.
Sommige vlooienmiddelen doden ook teken, terwijl andere een beetje extra bescherming tegen teken bieden. Je moet het middel dan wel vaker dan normaal toepassen. Bespreek altijd met je dierenarts de beste behandeling voor je hond. In sommige gevallen kan borstelen ook helpen om teken te verwijderen.
Hoe voorkom ik teken bij mijn hond?
Misschien woon je in een gebied waar teken vaak voorkomen - vraag je dierenarts of dit het geval is. Als je in een gebied woont waar meer teken voorkomen, kun je het beste kiezen voor een behandeling die is goedgekeurd door de dierenarts.
Plaatselijke behandelingen, tekenbanden en soms zelfs tabletten kunnen allemaal helpen om hondenteken af te weren of te doden als ze zich aan je hond hechten. Er zijn veel mogelijkheden, dus vraag je dierenarts welke het meest geschikt is. Deze preventieve middelen zijn verkrijgbaar bij je dierenarts of, in sommige gevallen, in een dierenwinkel.
Controleer je hond regelmatig op teken. Wanneer je je hond borstelt, let dan op of je tekenen van teken ziet, zodat je ze vroeg kunt vangen.
Zijn teken gevaarlijk?
Je hond zal meestal nauwelijks last hebben van teken. Maar hoewel ze op zich niet gevaarlijk zijn, kunnen teken soms ziekten van andere dieren overdragen.
Zo kunnen teken de ziekte van Lyme overdragen. Dit moet behandeld worden door je dierenarts, terwijl ook de teken verwijderd moeten worden. De ziekte van Lyme kan ook op mensen worden overgedragen, dus als je door een teek bent gebeten en je niet lekker voelt, ga dan naar de huisarts.
Als je hond door een teek is gebeten en je je zorgen maakt over zijn gezondheid, ga dan naar de dierenarts voor meer advies.
Kunnen mensen door hondenteken gebeten worden?
Veel soorten teken maakt het niet uit aan welk dier ze zich hechten - dus ook aan jou! Als je teken bij je hond verwijdert, probeer er dan voor te zorgen dat je zelf geen teken krijgt.
Mensen kunnen ook door hondenteken gebeten worden. Beten kunnen irritatie veroorzaken of, in sommige gevallen, ziekten overbrengen. Als je wordt gebeten, verwijder de teek dan veilig zonder het monddeel achter te laten. Ga voor de veiligheid even langs je huisarts als je een teek hebt gehad, ook al voel je je prima.
Je wilt natuurlijk niet dat je hond teken krijgt, maar als je ze toch ziet, is het proces eenvoudig - verwijder ze veilig en neem contact op met je dierenarts voor advies.
Wil je meer weten over parasieten bij honden, bekijk dan onze handige stapsgewijze gidsen over wormen en vlooien.