Als je hond blij is, ben jij ook blij. En als ze zwanger is, is het nog belangrijker dat ze gezond is en zo lekker mogelijk in haar vel zit, zowel voor haar als voor haar toekomstige puppy's!
Je kunt verschillende dingen doen om de bevalling wat minder stressvol te maken en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Het is een spannende tijd! Tijdens de zwangerschap heeft je hond je liefde en aandacht meer dan ooit nodig. Haar lichaam verandert en de manier waarop je voor haar zorgt moet dus ook veranderen, om ervoor te zorgen dat ze alles krijgt wat ze nodig heeft. Dat kan op een eenvoudige manier.
Voeding
Als je je afvraagt wat je een zwangere hond voert, ben je niet enige. De meeste baasjes stellen die vraag! Gewoon voer voor volwassen honden bevat niet de extra voedingsstoffen die ze nodig heeft tijdens de zwangerschap. Je moet haar voeding dus veranderen om ervoor te zorgen dat ze krijgt wat ze nodig heeft.
Schakel vanaf week 6 van de dracht langzaam over op hoogwaardige puppyvoeding (bijvoorbeeld Pro Plan Puppy Starter) door geleidelijk aan het aandeel puppyvoeding te verhogen over een periode van 7 tot 10 dagen, om haar spijsvertering niet te verstoren. Blijf haar puppyvoeding geven tot na de bevalling, tot haar puppy's gespeend zijn.
Welke voeding je je hond moet geven, hangt ook af van haar lichaamsconditie en van eventuele medische problemen die ze heeft of in het verleden heeft gehad. Bespreek dit met je dierenarts voordat je haar voeding aanpast.
Lees voor meer informatie over het voeren van een drachtige hond ons artikel over voeding tijdens de dracht.
"Honden zijn de beste vriend van de mens, maar ze hebben je nodig om voor hen te zorgen, ook als ze drachtig zijn. Purina geeft eenvoudige tips over hoe je ze kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap."
Lichaamsbeweging
Regelmatig wandelen helpt een zwangere hond om haar conditie op peil te houden, zodat ze voorbereid is op de komst van haar kleintjes! Vermijd wel intensieve training, hondenshows of zelfs gehoorzaamheidscursussen tijdens de dracht. Zulke activiteiten kunnen stress opleveren. Bovendien zou er iets met de ongeboren puppy's kunnen gebeuren bij fysiek contact met onstuimige honden.
Wandelen is een uitstekende manier om drachtige moeders fit te houden, waardoor ze de bevalling veel beter aankan. Probeer korter, maar regelmatiger te wandelen tijdens de dracht, want tegen het einde van de zwangerschap zal je teefje het waarschijnlijk wat moeilijker krijgen en sneller vermoeid zijn. Streef naar drie tot vijf korte wandelingen per dag.
Vaccinaties
Aangezien moeders via hun melk immuniteit doorgeven aan hun pups, is het raadzaam ervoor te zorgen dat je hond voor de dekking alle noodzakelijke vaccinaties heeft gehad, zodat zodat haar antilichaamniveaus optimaal zijn.
Als je hond al zwanger is en eigenlijk haar jaarlijkse inentingen moet krijgen, bespreek dan met je dierenarts wat er moet gebeuren. Sommige inentingen kunnen toegediend worden aan je drachtige hond, maar er moet altijd eerst gecontroleerd worden welke vaccins veilig zijn voor zowel de teef als de ongeboren puppy's.
Parasieten
Ontworming en vlooien- en tekenbestrijding vormen een belangrijk onderdeel van de verzorging van je drachtige hond.
De moeder kan spoelwormen en haakwormen doorgeven aan haar ongeboren puppy's. Speel dus op veilig en behandel jouw hond met een product dat tijdens de dracht mag toegediend worden. Bespreek dit met je dierenarts, want de puppy's zullen ook regelmatig moeten worden ontwormd tijdens hun eerste weken.
Een 'nest' maken
In de laatste fasen van de dracht zal je hond op zoek gaan naar een geborgen plaats waar ze rustig kan liggen en haar puppy's op de wereld kan zetten als het zover is. Je kan haar helpen door haar een ‘nest’ te geven, een warme, knusse plaats waar ze veilig kan bevallen.
Je kan daarvoor een werpkist kopen of je kan ook zelf een nest bouwen: een kartonnen doos met schone dekens, lakens of handdoeken is heel goed geschikt. Plaats het nest op een rustige plaats, waar je drachtige hond niet gestoord wordt door kinderen of andere huisdieren! Het gebeurt al eens dat de aanstaande moeder een andere plaats opzoekt dan het nest dat jij gebouwd hebt, maar probeer haar zachtjes aan te moedigen om in het door jou ingerichte nest te gaan liggen.
Houd het nest op kamertemperatuur (vergeet niet te controleren op tocht) om er zeker van te zijn dat de moederhond en haar puppy's alle comfort hebben.
Als je meer informatie of tips wenst voor een gezonde dracht of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons Petcare Expert Team.