Your Pet, Our Passion.
Hond ruikt aan plant in de woonkamer

Zwangerschap en bevalling van honden

Leestijd: 8 min

Wat is er nu spannender dan ontdekken dat je hond drachtig is! Een dracht bij honden duurt maar ongeveer 2 maanden, dus je huis is al snel gevuld met puppy's! 

Wanneer je hond zwanger is, vraag je je misschien af hoe een hond eigenlijk bevalt. Je hoeft niet in paniek te raken als de bevalling nadert; hondenbevallingen zijn meestal veel minder ingrijpend dan die van ons, en ze kan haar puppy's vast zonder problemen op de wereld zetten. Je hond redt zich prima, maar houd haar wel gezelschap tijdens de bevalling voor het geval er complicaties optreden. 

Neem contact op met je dierenarts als je vragen hebt over de drachtperiode of de bevalling van je hond. Hun goede raad stelt je vast gerust. Hier vind je een paar nuttige tips van ons PetCare Team om je te helpen zo goed mogelijk voorbereid te zijn als je hond gaat bevallen. 

Voorbereiden op de geboorte 

Een 'nest' bouwen 

Je hond wil een eigen plaatsje in huis waar ze zich kan ontspannen en rustig haar puppy's ter wereld kan brengen, dus bouw in de laatste twee weken van de zwangerschap een 'nest' voor haar. 

Een ideaal nest voor een hondenbevalling is een grote kartonnen doos of werpkist bekleed met puppypads (in geval van een ongelukje), en gevuld met schone lakens, dekens of handdoeken. Zorg ervoor dat de doos groot genoeg is voor zowel moeder als haar puppy's en waar je hond ook genoeg ruimte voor zichzelf heeft als ze dat wil. Ook moet je ervoor te zorgen dat de doos hoog genoeg is om te voorkomen dat avontuurlijke puppy's ontsnappen! 

Plaats het nest op een rustige plek bij kamertemperatuur, waar ze niet gestoord wordt en het naar haar zin heeft. Leg haar eigen bed of speeltjes in het nest (zolang ze schoon zijn). Hierdoor moedig je haar aan om het nest te gebruiken en voelt ze zich thuis voor de bevalling. 

Hulp bij de hand 

De bevalling van je hond verloopt waarschijnlijk soepel, maar het is goed om hulp bij de hand te hebben om haar kalm te houden en voor het geval er complicaties optreden. 

Zorg voordat je hond gaat bevallen dat je de dierenarts ook buiten kantooruren en in noodgevallen kunt bereiken – puppy's worden vaak 's nachts geboren. Laat je dierenarts de bevallingsdatum van je hond weten, zodat ze stand-by kunnen zijn. Als zich bij de geboorte van de puppy's een probleem voordoet, moet je mogelijk met spoed naar de dierenarts, dus zorg dat je vervoer hebt. 

Leg een nagelschaartje en een paar schone, droge handdoeken in de buurt tijdens de bevalling, mocht je je hond een handje moeten helpen. Als ze een groot nest krijgt, is het handig om een extra mandje neer te zetten, zodat er genoeg ruimte is voor de pasgeboren puppy's! 

Als je puppy's bij je hond weghaalt, moet je ze helpen om warm blijven. Gebruik een beanbag die je in de magnetron opwarmt en geen warme kruik, want daar kunnen ze met hun scherpe tandjes en nageltjes gaatjes in maken. 

Weet waar je op moet letten 

Een van de eerste tekenen van een naderende bevalling is een daling in de lichaamstemperatuur van je hond: van 38,5 °C naar 37 °C. De bevalling begint doorgaans 12 tot 24 uur later. 

Om te weten wanneer dit gebeurt, neem je in de laatste week van de zwangerschap tweemaal per dag de temperatuur van je hond op met een rectale thermometer. Als je niet weet hoe je dat moet doen, vraagt dan je dierenarts om dit voor te doen. Als je merkt dat je hond gestresst raakt van het opnemen van de temperatuur, stop je ermee. Op dit moment moet je haar vooral helpen om zo rustig mogelijk te blijven. 

In de laatste week van de zwangerschap kan je hond wat onrustig worden en zich terugtrekken op een rustig plekje. Minder eetlust en krabben aan haar bed komt vaak voor in de 12 tot 24 uur voor de bevalling. 

Heel soms verplaatst je hond het nest dat je voor haar hebt gemaakt naar een ander deel van het huis. Als dit gebeurt, probeer haar dan niet weg te halen van de plek die ze heeft gekozen. 

 

"Hopelijk verloopt de bevalling van je hond vlot, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn voor het geval er iets onverwachts gebeurt."

 

De fasen van de bevalling

Over het algemeen verlopen hondenbevallingen gemakkelijk en doen zich niet vaak complicaties voor. Bemoei je zo weinig mogelijk met de bevalling, maar blijf wel bij je hond, zodat je haar kunt steunen en kunt ingrijpen als er problemen zijn. Een bevalling duurt meestal 3 tot 12 uur en verloopt in drie fasen.

  • De baarmoeder en baarmoederhals bereiden zich voor op de bevalling met kleinere samentrekkingen die voor jou mogelijk niet zichtbaar zijn.
  • De vulva van je hond begint te zwellen in voorbereiding op de bevalling.
  • Tijdens deze fase kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen. Dit is volkomen normaal, dus maak je geen zorgen.

In de tweede fase worden de puppy's geboren. Dit duurt meestal tussen 3 en 12 uur, maar kan tot 24 uur duren.

  • De rectale temperatuur van je hond wordt weer normaal als ze zich klaarmaakt om haar puppy's te werpen. 
  • Je ziet sterke weeën, gevolgd door een heldere vloeistof uit de vulva van je hond - binnen de volgende 20 à 30 minuten moet de eerste puppy worden geboren.
  • Puppy's worden meestal binnen de 20 minuten na elkaar geboren, maar het is normaal dat een hond tijdens de bevalling even uitrust. Ze heeft dan geen weeën en het kan tot wel twee uur duren voordat de volgende pup geboren wordt. Houd je hond goed in de gaten tijdens de bevalling en neem contact op met je dierenarts als ze langer rust dan twee uur.
  • Het is normaal dat een deel van de puppy's met de staart eerst wordt geboren, dus schrik niet als dat gebeurt. Misschien moet je de moeder voorzichtig aanmoedigen om puppy's te werpen die met de staart eerst komen, maar trek er niet aan.
  • Je hond moet de vruchtzak en navelstreng van de puppy eerst doorbijten voordat ze de puppy zelf schoonmaakt. Als je ziet dat je hond de navelstreng te dicht bij het lichaam van de puppy probeert door te bijten, houd haar dan tegen en knip de streng zelf door. Zie het gedeelte 'Helpen tijdens de bevalling' voor meer informatie.
  • Als de bevalling erg lang duurt, moet je hond tussen de geboorte van haar puppy's door mogelijk even haar behoefte doen. Let goed op dat niet tegelijkertijd de volgende pup geboren wordt.
  • Een groenachtige/bruine afscheiding kan duiden op een losgelaten placenta. In dat geval moet de pup binnen 2 - 4 uur geboren worden. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met je dierenarts. Er kan een complicatie optreden.

  • De placenta komt los nadat elke pup is geboren. 
  • Houd bij hoeveel placenta's de moeder heeft uitgedreven (en hoeveel ze er opeet). Zo weet je of er nog placenta's zijn achtergebleven in de baarmoeder. Als je denkt dat dit het geval is, neem dan contact op met je dierenarts. Het kan nodig zijn om in te grijpen. 
  • Tijdens deze fase van de bevalling kunnen honden erg onrustig zijn en gaan hijgen en rillen. Dit is volkomen normaal, dus maak je geen zorgen. 

Helpen tijdens de bevalling

Hopelijk hoef je je niet te bemoeien met de bevalling van je hond, maar soms heeft ze een beetje hulp nodig. Er zijn een paar scenario's waarbij je moet ingrijpen.

  • Soms is een hond bezig om te bevallen van een pup, terwijl een eerder geboren pup hulp nodig heeft. In dat geval haal je de vruchtzak rondom de pup weg en wrijf je de pup snel tegen de haren in droog met een schone doek. Zo wordt de pup ook gestimuleerd te gaan ademen.
  • Als je hond een pup niet heeft schoongelikt, kan er nog vocht in de luchtwegen zijn. Steek je pink in hun mond, schep er alles uit en veeg de neus schoon. Wrijf de pup met een doek droog en warm en laat hem janken. Daardoor verdwijnt eventueel vocht uit de luchtwegen.
  • Als je hond druk bezig is met een andere pup, moet je haar mogelijk helpen om de navelstreng van een eerder geboren pup door te knippen. Neem een stevige draad en maak een knoop op ongeveer 2,5 cm van de plek waar de navelstreng aan het lichaam van de pup zit. Maak iets verder nog een knoop en gebruik een schone schaar om de navelstreng tussen de twee knopen door te knippen. Als je de navelstreng te dicht bij het lichaam afknipt, kan dit de gezondheid van de pup in gevaar brengen, en als je de streng te lang laat, kan de moeder erop gaan kauwen of een deel inslikken.

Na de bevalling

Wanneer je zeker weet dat de bevalling achter de rug is en iedereen gezond en gelukkig is, geef je je hond iets te eten en te drinken. Geef haar het normale puppyvoer dat ze kreeg tijdens de zwangerschap, omdat ze iets nodig heeft waaraan ze is gewend en dat haar maag goed verdraagt.

Probeer haar te helpen naar buiten te gaan voor wat frisse lucht en haar behoefte te doen - dit kan even lastig zijn. Verwijder en vervang alles wat vuil is geworden tijdens de bevalling en geef het nieuwe gezin wat rustige qualitytime samen.