Hoe introduceer je je nieuwe hond bij een kat of een oudere hond?
Honden maken meestal gemakkelijk vrienden en je pup zal graag bij andere honden zijn. Hij kan waarschijnlijk niet wachten om te spelen met elk dier dat hij ziet, ook met jouw kat. Hier kom je te weten hoe je je nieuwe hond introduceert bij de andere huisdieren van het gezin.
Zoals met elke nieuwe ervaring voor je pup, is het belangrijk om hem rustig te laten kennismaken met andere huisdieren. Zo geef je hun vriendschap de best mogelijke start. Maar vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een oudere hond kan territoriaal gedrag vertonen als hij niet langer de enige viervoeter in het gezin is. Zoals met elke nieuwe ervaring voor uw pup, is het belangrijk om ze zorgvuldig aan andere huisdieren voor te stellen, om hun vriendschap de best mogelijke start te geven. Maar vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een oudere hond kan territoriaal worden als hij niet langer het enige viervoetige lid van het gezin is. En een kat zal je in niet mis te verstane bewoordingen laten weten wanneer hij niet blij is met de nieuwe kamergenoot.
Hoe moet je dus je puppy introduceren bij je kat of oudere hond zonder een oorlog te ontketenen in je huiskamer? Wij leggen in een paar eenvoudige stappen uit hoe je het best te werk kunt gaan voor een vlotte acceptatie van het nieuwe huisdier en de eerste ontmoeting met de andere huisdieren zo rustig mogelijk kunt laten verlopen.
"Honden en katten kunnen vaak wel goed met elkaar opschieten, maar sommige huisdieren kun je beter weg van honden. Konijnen, cavia’s, hamsters en reptielen moeten bijvoorbeeld altijd beschermd worden."
Een puppy introduceren bij een oudere hond
Je huidige hond is waarschijnlijk gewend om het huis voor zich alleen te hebben, dus het kan voor hem even schrikken zijn dat hij zijn plaats ineens moet delen. De volgende tips zullen je helpen om de kennismaking zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Zorg voor een neutrale ontmoetingsplaats
Je kunt de nieuwe hond het beste introduceren op een plek die jouw huidige hond niet als zijn territorium beschouwt. Het is een goed idee om de eerste ontmoeting buiten te laten plaatsvinden, maar als je puppy nog niet alle inentingen heeft gehad, is het beter om je tuin te blijven. Zodra je puppy (tenminste) zijn eerste inenting heeft gehad en je dierenarts gezegd heeft dat het veilig is, kun je hem meenemen naar de tuin en hem daar alles laten verkennen. Geef hem de tijd om te wennen aan alle nieuwe geuren en indrukken.
De eerste ontmoeting
Lijn je puppy aan en breng je volwassen hond, ook veilig aangelijnd, naar buiten. Als je hond groot is of snel opgewonden raakt, kan het een goed idee zijn hem een hoofdtuig om te doen, zodat hij niet plots kan uithalen bij de begroeting. Ze zullen zeker nieuwsgierig zijn naar elkaar. Laat dus wat speling op de lijn, zodat ze naar elkaar toe kunnen gaan. Stel ze allebei gerust door met een rustige stem te zeggen dat ze braaf zijn en negeer eventueel gepiep of geblaf.
Blijf rustig
Tijdens de eerste kennismaking beloon je kalme, beheerste interactie met zachtjes aaien, rustig gesproken woorden en misschien een paar kleine hondensnacks als beloning. Als een van de honden te opgewonden raakt, is het belangrijk dat je zelf kalm blijft. Wacht tot ze gekalmeerd zijn of houd ze een tijdje apart en probeer het daarna opnieuw.
Hou de eerste ontmoeting kort
Laat de honden in het begin maar even samen, maar doe het wel regelmatig. Het zal dan niet lang duren voor ze beste vrienden worden.
Wacht op de uitnodiging om naar binnen te gaan
Laat je volwassen hond de puppy binnen ‘uitnodigen’. Houd beide honden aangelijnd tot de pup eens goed heeft kunnen rondkijken en je oudere hond de pup rustig accepteert en niet meer op hem reageert. Blijf beide honden belonen voor de acceptatie en tolerantie door rustig gesproken woorden en aanhalingen.
Belangrijke tip: De inentingen van je aanwezige hond moeten helemaal in orde zijn voordat je hem in aanraking laat komen met je puppy. Dat is nodig om zeker te zijn dat iedereen gezond en gelukkig blijft.
Als je je nog zorgen maakt over het introduceren van een puppy bij een oudere hond, vraag dan vooraf om hulp. Je lokale hondenschool of dierenarts zullen je graag advies geven.
Een andere volwassen hond introduceren bij je hond
Als je een volwassen hond in huis neemt bij een andere hond, wees dan niet verbaasd dat ze niet meteen vriendjes worden. Maar laat dat je niet ontmoedigen! Als je ze geleidelijk aan laat kennis maken op een rustige, neutraal plek, weg van thuis (idealiter op een plaats die ze geen van beide kennen), is er meestal geen reden waarom ze niet met elkaar zouden kunnen opschieten en goede vrienden zouden kunnen worden.
Hier zijn enkele tips voor het introduceren van de nieuwe hond:
- Houd bij de eerste kennismaking beide honden aan de lijn - eventueel met een hoofdtuig als het gaat om grote, zenuwachtige of opgewonden honden - en laat ze elkaar onderzoeken.
-
Als er wordt gegromd of geblaft, moet je de honden direct scheiden en wachten tot ze gekalmeerd zijn voor je het opnieuw probeert.
-
Als ze na een aantal pogingen nog steeds niet met elkaar overweg kunnen, kun je beter een hondengedragstherapeut inschakelen. Vraag je dierenarts om advies.
Een hond introduceren bij een kat of kitten
Als je nieuwe puppy of hond eenmaal op zijn gemak is in zijn nieuwe thuis, is het tijd om hem te introduceren bij je kat. Je zult geduldig moeten zijn en je kat de tijd moeten geven om te wennen aan zijn nieuwe huisgenoot, zeker als je kat nog nooit heeft samengewoond met een vriendelijke hond! Ontdek hier hoe je een hond bij een kat introduceert en hen helpt om snel vrienden te worden met elkaar.
Zorg dat de kat en de hond ontspannen zijn
Een puppy voorstellen aan een kat, kan een beetje overweldigend zijn. Het komt wel eens voor dat katten reageren op de nieuwe hond door te blazen of te meppen of door weg te lopen en zich te verstoppen. Het is jouw taak beide huisdieren te helpen om ontspannen te zijn in elkaars gezelschap.
Zorg voor een veilige ontmoeting
Wanneer je een kat en een hond laat kennismaken, staat veiligheid voorop. Honden kunnen heel opgewonden reageren op katten, dus het kan even duren voor ze met elkaar overweg kunnen! Zorg voor een een veilige plek voor je kat, waar de hond er niet bij kan, en houd je nieuwe hond aan de lijn.
Goed gedrag belonen
Beloon je hond als hij kalm blijft. En als je hond toch opgewonden begint te blaffen, zorg dan dat jij nog steeds kalm blijft.
Hou korte sessies met veel pauzes
De kennismaking tussen hond en kat verloopt het beste wanneer je de sessies kort houdt, slechts enkele minuten per keer. Breng de hond en kat samen in verschillende ruimtes door het hele huis, verschillende keren per dag, zodat ze gewend raken om elkaar te zien en te ruiken. Houd je hond aan de lijn. Na zo’n vijf minuten breng je de hond weg en laat je kat kat even vrij rondlopen zodat ze tot zichzelf kan komen.
Je kat buiten zijn veilige zone
Als je hond en kat eenmaal ontspannen zijn, kun je toelaten dat je kat zijn veilige plek verlaat, terwijl je je hond nog aan de lijn houdt. Laat ze elkaar onderzoeken en geef ze allebei veel liefde en aandacht als ze elkaar tolereren! Vergeet niet zelf kalm te blijven als een van de twee laat zien niet blij is met de situatie. Herhaal deze oefening vaak en doe daarbij zo veel mogelijk kamers in het huis aan.
Hond los in huis
Houd beide dieren goed in de gaten tot je zeker weet dat ze elkaar tolereren. Laat je hond pas los van de lijn als je er zeker van bent dat hij niet op de kat zal reageren en niet zal proberen hem achterna te zitten. Zorg dat je kat kan vluchten naar een veilige plek waar je hond niet bij kan als hij zich niet prettig voelt bij deze situatie.
Gescheiden van elkaar eten
Geef je kat en je hond gescheiden van elkaar te eten, zodat ze allebei rustig kunnen eten zonder het risico dat ze elkaar voeding kunnen stelen.
Tips om je hond kennis te laten maken met je kat:
-
Plaats de kattenbak op een plek waar de kat er gemakkelijk bij kan, maar buiten het bereik van de hond. Je zult het waarschijnlijk vies vinden, maar honden kunnen hun instinct volgen en de kattendrollen opeten!
-
Zorg ervoor dat je kat genoeg gelegenheid krijgt om te jagen en bewegende speeltjes achterna te zitten, zodat je hond gerust kan zijn dat de kat hem niet zal bespringen.
Maak je geen zorgen als je hond en kat geen beste vrienden worden. Katten zijn vaak onafhankelijk van aard en kunnen een hond, ook als ze zijn aanwezigheid aanvaard hebben, gewoon negeren. De meeste katten en honden die onder één dak wonen worden na verloop van tijd wel maatjes, ook al is het de kat die bepaalt hoe ver de vriendschap gaat! Zolang ze elk hun eigen ruimte hebben, met zones voor de kat waar de hond niet mag komen, zou alles goed moeten kunnen verlopen.
Als je hond na verschillende kennismakingspogingen opgewonden of agressief blijft reageren op je kat, vraag dan advies aan je dierenarts en vraag of hij een hondengedragstherapeut kan aanbevelen die kan helpen met de situatie.