Een nieuwe puppy kan je leven veranderen en in het begin voelt dat niet altijd even goed. We hebben hondeneigenaren gevraagd wat hun grootste puppyproblemen waren tijdens de eerste paar maanden, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten.
Bijna elke nieuwe puppy-eigenaar heeft wel eens een punt bereikt waarop hij zich wanhopig afvraagt: 'Waar ben ik in 's hemelsnaam aan begonnen?' of misschien zelfs denkt: 'Dit had ik niet moeten doen'.
Komen deze problemen je bekend voor? Als dit je nu door het hoofd spookt, maak je geen zorgen. Bijna iedereen voelt zich zo - en dat is eigenlijk een heel goed teken. Het betekent dat je je verantwoordelijkheid als puppy-eigenaar serieus neemt en dat je er alles aan doet om je hond de allerbeste start in het leven te geven. Maar dat traject kan vermoeiend zijn en het verandert je leven absoluut.
Sommige psychologen denken dat nieuwe hondeneigenaars een vergelijkbare periode doormaken als nieuwe ouders als het gaat om de 'baby blues'. Hoewel er geen sprake is van een enorme hormonale verschuiving zoals bij de geboorte van een baby, hebben alle nieuwe baasjes een beeld van hoe het zal zijn om een puppy te hebben en stellen zich vol verwachting het plezier van hun nieuwe aanwinst voor. Als hun puppy er is, lijkt de realiteit vaak helemaal niet op de droom. Plotseling zijn ze 100% verantwoordelijk voor dit onverwacht veeleisende nieuwe gezinslid, dat hen 24 uur per dag nodig heeft, zonder pauze. Dat is wanneer de puppy blues vaak de kop op steken.
Je bent niet de enige die zich zo voelt en bij Purina begrijpen we de problemen en spanningen die gepaard gaan met de komst van een puppy. We hebben leden van ons team gevraagd wat de grootste uitdagingen waren tijdens de puppytijd, van zindelijkheidstraining tot verlatingsangst. Lees verder om te ontdekken hoe zij het vonden om een pup op te voeden.
Moeite om het aan te kunnen
"Na ongeveer een week voelde ik me een complete mislukkeling. Ik was zo moe dat ik niet meer helder kon denken en alles leek mis te gaan. Monty plaste en poepte nog steeds in huis, hij kauwde op alles wat hij kon vinden, en elke keer als ik me omdraaide, deed hij iets wat hij niet mocht doen. Dit veroorzaakte ruzie in het gezin en ik kon hem niet eens alleen laten om er even tussenuit te knijpen en naar een winkel te gaan. Ik had me niet gerealiseerd hoe moeilijk het was om een puppy te hebben. Wel twintig keer per dag greep ik bijna de telefoon om de fokker te vragen hem terug te nemen, omdat ik het niet aan kon. Ik ben zo blij dat ik dat niet gedaan heb, want hij is nu mijn beste vriend en ik kan me een leven zonder hem niet meer voorstellen."
De uitdagingen van zindelijkheidstraining
"Mijn grootste uitdaging was zindelijkheidstraining - vooral met een dwergteckel! Ik denk niet dat ik had voorzien hoe moeilijk, frustrerend of tijdrovend het zou zijn, en hoeveel geduld het zou kosten om het goed te doen! Ik voelde me volkomen hulpeloos. Soms verloor ik mijn geduld en had ik het wanhopige gevoel dat we één stap vooruit en twee stappen terug deden.
Veel tijd en veel geduld, maar uiteindelijk zijn we er gekomen... en ik moet zeggen, toen het eenmaal goed ging, was ik zó opgetogen dat mijn puppy buiten ging plassen - dat had ik nooit voor mogelijk gehouden!"
- Ellie, dierenarts bij Purina en eigenaar van Evie, een dwergteckel van nu 1 jaar oud.
Verlatingsangst
"Verlatingsangst was het moeilijkste voor me. Ik was erg ongerust en bezorgd, niet alleen over hoe de puppy zich voelde als hij alleen gelaten werd en over hoe schuldig ik me voelde, maar ook over het mogelijke geblaf en gejank dat de buren zou storen en over alles wat Pickle misschien in huis zou vernielen.
Ik voel me nu zoveel beter en minder bezorgd. Hoewel ze nog een puppy is, is ze gewend aan de omgeving (mijn huis) en wacht ze rustig tot ik terugkom. Alles draait om tijd."
- Haelee, Brand Manager bij Purina en eigenaar van Pickle, een Cockerpoo van 10 maanden oud.
De eerste week met een nieuwe puppy
Deze gevoelens ontstaan meestal in de eerste week met een nieuwe puppy, wanneer de zindelijkheidstraining begint en de eigenaars dus niet genoeg slaap krijgen. Ze houden hun puppy de hele tijd in de gaten om ervoor te zorgen dat er geen ongelukjes gebeuren, dat ze niet op iets kauwen wat niet mag en dat ze niet in de problemen komen. Ze kunnen nergens heen of iets doen zonder rekening te houden met hun nieuwe hond - zelfs niet naar het toilet gaan.
"Lily had de gewoonte om op een tafelpoot of teenslipper te kauwen als ze ook maar even alleen was! Dit betekende dat we, als we thuiskwamen, ons afvroegen waar ze nu weer op gekauwd had en hoeveel rommel we nu weer moesten opruimen. Stress in plaats van te genieten van het spelen en de knuffels!"
- Becky, Brand Manager bij Purina en eigenaar van Lily, een Yorkiepoo van 13 maanden oud.
Dit is een tijd waarin eigenaars hun uiterste best doen om alles zo goed mogelijk te doen voor hun puppy, maar soms wordt het allemaal te veel en is het helemaal niet wat ze hadden verwacht. Voor sommigen kan dit gepaard gaan met een verdrietig verlangen naar hun oude, onbezorgde, pre-puppy dagen!
Het goede nieuws is dat deze gevoelens en de puppyproblemen slechts tijdelijk zijn. Al snel begint de pup te wennen en wordt het leven weer veel relaxter (hoewel nooit meer zoals het was). De relatie die je met je nieuwe hond opbouwt en de onvoorwaardelijke liefde die je ervoor terugkrijgt, vervangen de eerdere gevoelens van paniek en bezorgdheid. Je kunt je het leven zonder je hond niet meer voorstellen - en dat wil je ook niet.
Tijd en doorzettingsvermogen vormen de sleutel
"Ik was niet voorbereid op het gevoel dat ik de controle kwijt was, of op de emotionele tol die het kan eisen - de zorgen dat ze niet in orde is, niet gelukkig, niet eet, niet drinkt, niet slaapt, is dit normaal, is dat normaal, ben ik een vreselijke hondeneigenaar?
Zorgen kunnen snel uit de hand lopen. Het gebrek aan slaap is moordend en soms doe je een paar stappen terug en voelt het alsof alles waar je met je pup aan hebt gewerkt, verdwenen is. Eigenlijk een heleboel overspannen emoties! Gelukkig zijn tijd en doorzettingsvermogen echt het antwoord. Toen ze eenmaal ging doorslapen werd alles rustiger. Nu kan ik me mijn leven zonder haar niet voorstellen."
- Martina, Experience Lead bij Purina en eigenaar van Luna, een dwergteckel van 1 jaar oud.
Omgaan met de eerste puppyproblemen
Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je te maken hebt met puppyproblemen.
- Het gaat over. Je puppy went aan de omgeving en snapt de zindelijkheidstraining. Jij went eraan dat je een hond hebt en je wereld wordt weer normaal (het nieuwe normaal...).
- Het is OK om bang te zijn - iedereen is bang. Nieuwe eigenaars vragen zich af of hun puppy gezond en gelukkig is, of ze de juiste dingen doen, en uiteindelijk of ze wel een goed baasje zijn voor een hond. Je bent buiten je comfortzone en alles is nieuw, dus deze gevoelens zijn volkomen natuurlijk.
- Vraag om hulp. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je puppy, praat dan met een dierenarts. Maak je je zorgen over gedrag, training of gewenning, zoek dan een gediplomeerde gedragsdeskundige die je kan adviseren. Alle goede fokkers zijn ook maar al te graag bereid om je te steunen. Soms helpt het om gewoon met vrienden te praten die honden hebben. Ze kunnen je hun eigen verhalen vertellen, je geruststellen, je een frisse kijk bieden - en je eraan herinneren hoe leuk het is om een hond te hebben.
- Neem wat tijd voor jezelf. Probeer je puppy een paar uur naar een dagopvang te brengen, zodat je een moment voor jezelf hebt. Je komt fris en vol liefde voor je puppy weer terug.
- Vergeet nooit dat je nieuwe hond nog maar een baby is. Zij zijn niet ondeugend of moeilijk - zij proberen gewoon in dit nieuwe leven te passen en hebben daar wat tijd voor nodig. Ze hebben je geduld en je liefde nodig. Ze zijn niet zindelijk of erop gericht om te doen wat je hen vraagt. Je moet er de tijd voor nemen om hen van alles te leren en jullie relatie op te bouwen.
- Wat je nu doet, is investeren in je nieuwe hond. De basis leggen van jullie leven samen kost veel werk, tijd en energie. Zo bouw je aan jullie relatie en heb je straks de hond waarvan je altijd hebt gedroomd.
Kijk hoe nieuwe puppy-eigenaars bij Purina de eerste fase met hun puppy hebben overleefd.
Puppy's zijn echt heel leuk en het gaat zo snel voorbij - maar het kan ook een uitdaging zijn. Verwacht dat, plan dat - en geniet ervan!
Wil je meer weten over de volgende fasen van je puppy? Ontdek wat je kunt verwachten van puppy-pubertijd.