Your Pet, Our Passion.

Groenendaeler

De Groenendaeler is een middelgroot, langharig ras met een vrij vierkant silhouet. Hij wordt vaak verward met de langharige Duitse herder, maar zijn profiel is vierkanter, zijn botten zijn lichter, zijn kop is verfijnder en hij beweegt licht en vlot. De Groenendaeler heeft een zwarte vacht. Volwassen reuen hebben een schofthoogte van 61-66cm en volwassen teven 56-61 cm. Ze wegen tussen de 27,5 en 28,5 kg.

Wat je moet weten over dit ras
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Grote hond
  • Een beetje kwijlen
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Blaffende en spraakzame hond
  • Waakhond. Blaft en waarschuwt
  • Heeft misschien wat training nodig om met andere dieren samen te wonen

Persoonlijkheid

Groenendaelers zijn aanhankelijke, toegewijde gezelschapsdieren die graag overal bij zijn. Hun natuurlijke waakinstinct slaat aan als ze het gevoel hebben dat het nodig is. Ze beschermen hun huis en gezin, dus het wordt niet aangeraden om dit waakinstinct al op jonge leeftijd te stimuleren, anders gaan ze je ook in 'normale' situaties bewaken. Vroege, grondige socialisatie is essentieel bij dit ras.

Oorsprong

Land van herkomst: België

Er zijn vier soorten Belgische herdershonden: de Groenendaeler, de Tervuerense herder, de Mechelse herder en de Laekense herder. Ze zijn vernoemd naar de Belgische regio's waar ze vandaan komen. We kennen deze hardwerkende Belgische herdershonden sinds de middeleeuwen. In de jaren 1890 heeft een professor van de Belgische school voor diergeneeskunde rasstandaarden opgesteld voor de verschillende Belgische herdershonden.

Wat opviel is dat ze redelijk vergelijkbaar waren: het belangrijkste verschil was de vacht. De groenendaeler werd ontwikkeld uit een zwarte teef van een Belgisch herdershondras, die gekruist werd met een andere zwarte herdershond. De honden uit dat nestje werden de voorouders van de groenendaeler.

Net als veel andere rassen, kunnen alle soorten Belgische herdershonden last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

De Groenendaeler heeft meer dan twee uur per dag beweging en mentale uitdaging nodig en blinkt uit in gehoorzaamheid en behendigheid. Het is een zeer actieve hond. Kies niet voor deze hond als ze de hele dag alleen zullen zijn.

Honden van grote rassen hebben niet alleen een enorme eetlust, maar ze hebben ook voeding nodig met een andere verhouding van vitamines en mineralen vergeleken met honden van kleine rassen.

De langharige vacht van de Groenendaeler moet meerdere keren per week worden verzorgd. Hij heeft een lange, steile, weelderige bovenvacht en een zeer dichte ondervacht. Reuen hebben een langere vacht dan teven en ook de 'manen' in de hals zijn bij reuen opvallender aanwezig.

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is en laat honden en jonge kinderen altijd onder toezicht met elkaar spelen.

Heb je je perfecte ras gevonden? Bekijk dan de volgende tips en adviezen:

Labrador die naast de bank ligt
Op zoek naar een hond
Is dit het juiste ras voor jou?
Alle honden hebben hun eigen karakter. Doe de test en ontdek welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past.
Hond met rode halsband zit naast de eigenaar
Op zoek naar een hond
Vind een goede fokker
Als je een raszuivere puppy wilt, moet je vertrouwen op een gerenommeerde fokker. Deze gids helpt je bij het vinden van de juiste fokker.
Puppy die aan de lijn naast de eigenaar loopt
Op zoek naar een hond
Denk je erover om een ​​puppy te nemen?
Word lid van onze Puppy Club voor tips en adviezen van onze Purina-experts bij het vinden van de juiste puppy en het voorbereiden van de thuiskomst van jouw nieuwste familielid.
Hond met rode halsband
Op zoek naar een hond
Een hond in huis
Terwijl je wacht tot je jouw puppy thuis kunt verwelkomen, kun je alvast wat dingen regelen. Lees hier wat je vooraf kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hond met rode halsband ligt
Adoptie
Het geeft ongelooflijk veel voldoening om een ​​hond te adopteren uit een dierenasiel. Het betekent vaak dat je ze een tweede kans in het leven kunt bieden. Veel honden in een asiel wachten op een liefdevol gezin en een nieuw thuis, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?
Hond met rode halsband kijkt uit het raam
Puppy advies
Alles wat je moet weten
Het krijgen van een nieuwe puppy is ongelooflijk spannend voor het hele gezin, maar het kan best eng zijn voor je nieuwe pup. Ontdek met ons deskundige puppy-advies hoe je met alles kunt omgaan, van gedrag tot gezondheidsvragen.
Eigenaar controleert halsband
Op zoek naar een hond
Voordelen van een hond in huis
Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend is van de mens, maar wist je dat het hebben van een hond talloze voordelen heeft? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw puppy kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Lees verder om de voordelen van honden te ontdekken!