Your Pet, Our Passion.
kitten op schoot

Voorbereiding op een nieuwe kitten in huis

Leestijd: 7 min

Bereid je voor op de aankomst van je nieuwe gezinslid met onze nieuwe kitten checklist en tips om snel te wennen thuis.

De beslissing om een kitten te nemen is ongelooflijk spannend. Je krijgt er niet alleen een nieuwe harige vriend bij, maar ook nog eens een extra familielid! Voordat je de kitten mee naar huis neemt, moet je wel wat tijd besteden aan de voorbereiding op een kitten in huis. Daarom hebben we deze checklist gemaakt. We vertellen je alles wat je moet weten over welke kitten benodigdheden die je in huis moet halen, hoe je je huis veilig maakt en enkele tips voor de eerste nacht met een kitten . Zo verwelkom je je nieuwe kitten in een warme, vriendelijke omgeving waar hij zich veilig, comfortabel en meteen thuis zal voelen!

Voorbereiden op een kitten

Het voorbereiden van de komst van een nieuwe kitten brengt wat regelwerk met zich mee! Hier zijn een paar dingen die je moet regelen voordat hij/zij aankomt:

  • Als je nog geen dierenarts hebt, vraag dan aan katteneigenaren bij jou in de buurt wie zij zouden aanraden. Laat je nieuwe kitten meteen inschrijven. Het is veel minder stressvol als je weet dat je kitten al in de administratie staat. Zeker wanneer je hem/haar moet meenemen naar de dierenarts voor vaccinaties. Dat geeft je ook rust in je hoofd, in het geval de kitten zich ooit plotseling niet lekker mocht voelen.
  • Als je eenmaal een dierenarts hebt gevonden kun je met de dierarts overleggen of het verstandig is om een kattenverzekering af te sluiten om onverwachte dierenartskosten te dekken
  • Als je daar bent, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe kat of kitten permanent wordt geïdentificeerd met een microchip. Voor het geval de kitten ooit zoek mocht raken.

Checklist kittenbenodigdheden - wat heb je nodig voor een nieuwe kitten in huis?

Nu de administratie gedaan is, is het tijd voor het leuke dingen: winkelen voor je schattige kitten! Bekijk hieronder ons nieuwe afvinklijstje voor kittens om er zeker van te zijn dat je straks alle benodigdheden in huis hebt:

  • Een veilige reismand- reismanden zijn er in talloze maten, dus zorg ervoor dat je er een koopt die groot genoeg is, zodat je kat er comfortabel in kan zitten of liggen
  • Twee kommen - een voor voedsel en een voor water. Kies voor gemakkelijk schoon te maken kommen van keramiek of glas in plaats van metaal. Sommige katten houden niet van weerspiegelingen of schaduwen in hun bakje als ze eten of drinken. Zorg ervoor dat de kom breed genoeg is zodat zijn/haar snorharen de zijkanten niet raken. Sommige katten afschrikken daarvan.
  • Een kattenbak en kattenbakvulling. Het is het beste om hetzelfde soort en merk te gebruiken dat door de fokker of het asiel werd gebruikt. Sowieso totdat ze aan de nieuwe thuisomgeving gewend zijn, zodat ze het herkennen en, belangrijker nog, weten wat ze ermee moeten doen!
  • Een kattenmand - veel geven de voorkeur aan een mand in iglo-stijl voor een knusse geborgenheid. Of een mand die hoger staat dan de vloer (bijvoorbeeld als onderdeel van een activiteitenplek).
  • Verzorgingsspullen, vooral voor langharigen.
  • Een krabpaal van boomschors of een met sisaltouw omwikkelde paal. Krabben helpt om de klauwen van je kat in een goede conditie te houden. Een speciale paal krabpaal leidt ze hopelijk ook af van je meubels en tapijten of vloerkleden.
  • Diverse kattenspeeltjes. Favoriete spelletjes zijn spelletjes waar jij aan mee doet, zoals bungelende knuffels waar ze achteraan kunnen rennen en bovenop springen. Dat biedt een veilige uitlaatklep voor het natuurlijke jachtgedrag.
  • Kattenvoer. Geef je nieuwe kitten minstens een week lang dezelfde voeding zoals bij de fokker of het asiel. Schakel geleidelijk over van kattenvoer als je besluit om van voer te veranderen. Neem minstens een week de tijd voor de omschakeling door nieuwe en oude voeding te mengen.

De eerste week van je kitten: hoe laat je een nieuwe kitten wennen?

Nu is het tijd voor je kitten om mee naar huis te gaan! Dit is natuurlijk allemaal superspannend voor jou. Maar houd er rekening mee dat je kat misschien een beetje bang is. Voor hem is dit namelijk een nieuwe situatie. Het is het beste in het begin alles rustig en kalm te houden in plaats van je kitten mee naar huis te nemen voor een overweldigend welkomstfeestje. 

Als je een kitten mee naar huis neemt, kan reizen met de auto kan nogal desoriënterend en zenuwslopend zijn. Spuit wat kalmerende feromoonspray op de reismand en plaats deze op een vlakke, veilige plek in je auto of op de bodem van de beenruimte en bedek deze met een deken. Je gaat merken dat de spray, de duisternis en voorzichtig rijden helpt om je kitten rustig te houden. Ga meteen naar huis nadat je je kitten hebt opgehaald. Dit is niet het moment om uit winkelen te gaan!

Als je eenmaal thuis bent, plaats dan de reismand op de grond, open het deurtje en laat je kitten naar buiten komen wanneer hij daar klaar voor is. De kitten gaat waarschijnlijk eerst goed rondsnuffelen voordat hij een mand opzoekt. Als alle hoekjes en gaatjes zijn onderzocht door je kitten, kun je hem een beetje knuffelen en kijken of hij rust nodig heeft.

Kittens houden van slapen en hebben veel slaap nodig. Na alle opwinding van de autorit en het verkennen van hun nieuwe huis, heeft jouw kitten een dutje nodig. Creëer een slaapplek voor je kitten op een warme, rustige plek en uit de tocht en laat hem/haar even rusten.

Wanneer je je kitten voor het eerst mee naar huis neemt en het is etenstijd, bied dan wat te eten aan. Maar wees niet verbaasd als het niet wordt opgegeten. Katten kunnen hun eten een tijdje laten staan als ze een beetje gestrest zijn, dus geef ze de tijd om te wennen en hun eetlust zal snel terugkeren.

Zet de kattenbak op een rustige, gemakkelijk toegankelijke plaats in de kamer, waar je kitten niet gestoord wordt. Dit moet uit de buurt van de mand en eet- en drinkbakjes zijn. Controleer de kattenbak minstens twee keer per dag en verwijder vaste stoffen en vervuilde korrels meteen. Maak de bak minstens één keer per week helemaal leeg en desinfecteer hem, zodat deze fris blijft ruiken.  Zorg ervoor dat je meer dan één kattenbak in huis hebt om toiletproblemen te voorkomen, vooral als je meer dan één kat hebt. Er moet één kattenbak per kat zijn plus één extra.

Om je nieuwe kitten te laten wennen, kun je hem het beste de eerste 2 tot 3 weken binnenhouden, zodat hij de tijd krijgen om jou en alle verschillende geuren en geluiden in de omgeving te leren kennen. Gedurende deze tijd moet je ervoor zorgen dat er geen open deuren of ramen zijn waar je kitten doorheen kan ontsnappen naar buiten.

Alleen naar buiten als jullie je allebei zeker voelen. Als je niet zeker weet wanneer het zover is, neem dan contact op met je dierenarts. Die adviseert je graag.

Zorg ervoor dat je tijd kunt besteden om je nieuwe kitten te laten wennen aan de omgeving en creëer een vaste routine. Dit kan betekenen dat je thuis gaat werken, of een paar dagen vrij neemt om wat tijd met je nieuwe huisdier door te brengen. Deze tijd is essentieel, zowel om je nieuwe kitten te laten wennen als om samen een band op te bouwen.

Nu je kitten zelfvertrouwen heeft gevonden, zal die door het huis rondhuppelen Kijk uit waar je loopt - je kitten kan plotseling uit het niets tevoorschijn komen!

Kittens zullen al volop willen spelen, maar nog steeds dutjes nodig hebben. Geef ze dus een mooie rustige plek waar ze zich kunnen oprollen zonder gestoord te worden. Vergeet niet dat alles nieuw, uitdagend en opwindend zal zijn voor je nieuwe gezinslid. Het kan een beetje overweldigend overkomen. 

Houd er rekening mee dat je kitten in het begin misschien een beetje teruggetrokken is, maar waarschijnlijk snel went aan zijn nieuwe thuis en het gezinsleven. Als hij niet uit zijn schulp lijkt te komen, neem dan contact op met je dierenarts.

De fokker van je kitten en je dierenartspraktijk zullen je graag meer hulp en advies geven met betrekking tot de zorg voor je nieuwe kat, de gezondheid en het wennen aan een nieuw thuis. Beleef vooral veel plezier aan jullie kennismaking. Speel veel en maak plezier met je nieuwe harige vriend.