Na de operatie van je kat is hij misschien een tijdje van slag, maar met een beetje extra liefde en zorg van jou zal hij snel weer normaal kunnen springen, verkennen en spelen.
Je kat ophalen na de operatie
Wanneer je kat na de operatie weer naar huis mag, zal de dierenarts je nog wat adviezen geven om je kat te helpen zich snel weer de oude te voelen. Dit advies is afhankelijk van de specifieke behandeling van je kat en moet data voor controles bevatten en eventuele medicijnen die je kat nodig heeft om te herstellen. Elke kat is anders, dus volg het advies van je dierenarts op en bel hem als je denkt dat je kat niet goed herstelt; zelfs als je gewoon niet zeker weet wat je moet doen, helpen ze je graag verder.
Zelfs als je kat meestal vol energie zit, zal hij zich nu waarschijnlijk nogal duizelig voelen na de narcose, dus maak je geen zorgen als hij een tijdje een beetje slaperig is. Controleer desondanks of ze genoeg eten om beter te worden en let op tekenen van pijn.
Omdat je kat rust nodig heeft, moet je zijn mandje ergens warm en veilig neerzetten, bij voorkeur waar er niet veel lawaai is of waar er niet veel mensen langs lopen - vraag je gezin om de verleiding te weerstaan om allemaal 'hallo' te zeggen tegen je kat om hem voldoende rust te geven!
Probeer kinderen en andere dieren uit de buurt van je kat te houden om ervoor te zorgen dat hij voldoende rust krijgt! Als je kat na 12 uur nog niet de oude is, is het een goed idee om de dierenarts te bellen om te zien of er iets mis is.
Voeding na de operatie
Net als mensen kunnen katten last krijgen van misselijkheid wanneer ze wakker worden na de verdoving. Geef uw kat na de operatie een lichte avondmaaltijd van bv. gekookte ham of vis. Als dit niet mogelijk is, geef hem dan een vierde van zijn gebruikelijke voeding.
Katten kunnen zich na hun verdoving wat misselijk voelen en dus zin hebben in geen normale voeding. Geef je kat na de operatie een klein beetje eten of iets lichts - veel katten houden van gekookte kip of vis - en aangezien dit ook voedzaam is, is dit goede maaltijd voor na de operatie.
Als je deze opties niets vindt, kun je je kat een kwart van zijn normale portie voeding geven. Je dierenarts kan je ook een speciaal dieetvoer meegeven voor je kat. Wat voor voeding je ook geeft, zorg er zoals altijd voor dat er schoon, vers drinkwater staat voor je kat.
Lichaamsbeweging
Zelfs als je kat meestal van het buitenleven houdt, is het nu geen goed idee om hem vrij te laten rondlopen totdat hij volledig is hersteld. Als hij een verband heeft, kan dit vast komen te zitten of vuil worden, en zal je kat niet gemakkelijk weglopen van gevaar als hij gewend is.
Houd je kat binnen totdat de hechtingen zijn verwijderd of je dierenarts je vertelt dat je kat weer naar buiten mag. Zelfs als je kat binnen is, kan hij veel kattenkwaad uithalen, wat misschien niet goed voor zijn herstel is! Probeer te voorkomen dat je kat de trap op en af rent, interessante dingen beklimt en te wild speelt met andere huisdieren.
Om het je gemakkelijker te maken, kan je kat misschien beter in één kamer blijven. Je dierenarts kan je extra instructies geven, zoals het in een bench houden van je kat na een orthopedische operatie. In alle gevallen is het verstandig om te doen wat de dierenarts je adviseert.
Wondhechting
Normaal gesproken worden de hechtingen van je kat na ongeveer tien dagen verwijderd, maar aangezien elke kat en elke procedure uniek is, kan dit voor jullie anders zijn. Gelukkig zijn sommige hechtingen onder de huid verborgen en lossen ze vanzelf op, dus er is nog minder om je zorgen over te maken. Je dierenarts zal je precies laten weten wat voor soort hechting je kat heeft en of deze verwijderd moet worden.
Afhankelijk van de behandeling die je kat heeft ondergaan, kunnen wonden zijn gesloten met hechtingen, nietjes of zelfs inwendige hechtingen. Controleer dagelijks de wondhechting en vraag je dierenarts om advies in geval van zwelling, afscheiding of aanhoudende bloeding.
Verband
Het is heel belangrijk het verband van je kat droog te houden. Anders zou de wond kunnen verergeren. Als uw kat buiten moet gaan, plaats dan, indien mogelijk, een plastic zakje rond het verband. Hiervoor zijn speciale zakjes verkrijgbaar die vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal en die resistent zijn.
Gelukkig zijn katten minder dol op water dan hun hondenvrienden, maar als je kat verband heeft, zorg er dan voor dat dit droog blijft. Vochtig verband kan de onderliggende wond verergeren en het herstel van je kat vertragen, dus laat hem niet naar buiten totdat hij volledig is hersteld.
In de meeste gevallen gaat het goed, maar let op waarschuwingssignalen zoals ongebruikelijke of onaangename geur, verkleuring en zwelling rond het verband. Of als je kat mank loopt of pijn lijkt te hebben, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts voor specifiek advies.
Het is ook heel belangrijk dat je naar de geplande afspraak gaat voor het controle-onderzoek bij de dierenarts. Raadpleeg hem eerder als het verband los raakt of je je zorgen maakt over iets.
Kunststof kraag voor katten
Net als honden hebben katten misschien een plastic kraag nodig om te voorkomen dat ze hun wond likken of eraan bijten of krabben. Je kat moet de kraag de hele tijd dragen, ook 's nachts, want als hij alleen gelaten wordt, kan de verleiding om aan zijn wond te likken of krabben te groot zijn.
Als de kraag het eten of drinken voor je kat moeilijker maakt, doe hem dan alleen voor de maaltijden af en doe de kraag weer om zodra hij klaar is. Het is moeilijk om je kat iets te laten dragen dat hij niet leuk vindt, maar onthoud dat het voor zijn eigen bestwil is - en hoe meer hij de kraag om heeft, hoe sneller hij beter wordt.
Als je kat herstellende is van een sterilisatie, kun je ook onze veelgestelde vragen over sterilisatie raadplegen voor meer specifieke tips over de verzorging van je kat na deze ingreep.