Het kan erg vervelend zijn om je kat te zien vechten, of dat nu met speelkameraadjes thuis is of met andere katten buiten. Maar er zijn manieren om kattengevechten te stoppen, zowel op de korte als op de lange termijn. In dit artikel gaan we na waarom katten vechten, hoe je katten kunt laten stoppen met vechten en naar welke langetermijnoplossingen je kunt zoeken als het blijft gebeuren.
Waarom vechten katten?
Territorium: Katten zijn territoriale dieren en ze vechten vaak om te verdedigen wat volgens hen hun territorium is. Dit komt het meest voor bij kattengevechten die buitenshuis plaatsvinden, waarbij je kat denkt dat een andere kat zijn terrein heeft betreden. Het kan ook zijn dat een verwilderde kat vindt dat jouw kat daar niet hoort te zijn. Maar ook katten die samenleven, kunnen vechten. Katten markeren hun territorium met geuren en jouw huis is geen uitzondering. Als je meer katten in huis hebt, maken ze daarover vaak ruzie.
Agressie: Sommige katten kunnen van nature agressief zijn. Vooral katers zijn agressief en blijven vechten. Soms domineren ze ook vrouwelijke katten. Je kat kan zijn agressie uiten door ruzie te zoeken met broertjes en zusjes of door het gevecht aan te gaan met een vreemde kat.
Ruw spel: Soms zijn katten aan het spelen en kan het er ruw aan toe gaan. Katten zijn ruw als ze spelen - dit kan lijken op agressie en vechten, maar dat is het niet. Toch kan zo'n spel uitlopen op een gevecht of schade toebrengen aan beide of een van de katten. In die gevallen kun je het beste je katten scheiden - als je dat veilig kunt doen.
Katten zijn geen roedeldieren. Ze leven in het algemeen niet graag in groepen, of die nu klein of groot zijn. Je kunt het delen van de ruimte minder stressvol maken door bijvoorbeeld elke kat een eigen eetplek te geven, diverse waterbakjes neer te zetten en veel rustige schuilplekken te creëren waar ze zich kunnen terugtrekken. Feromoonproducten voor katten - sprays voor gebruik op meubilair in huis of verstuivers - kunnen helpen om het gevoel van stress te verminderen, waardoor ook agressief gedrag afneemt. Deze technieken helpen als er een nieuwe kat bij komt of om agressie te verminderen in een huishouden met meerdere katten.
Wat doe je als je katten vechten?
Toekijken hoe je katten vechten kan hartverscheurend zijn - twee dieren waar je gek op bent, doen elkaar pijn! Je eerste neiging is waarschijnlijk om ertussen te springen en ze te scheiden, maar wees voorzichtig. Katten kunnen agressief zijn als ze zo opgefokt zijn en je kunt een hoop schrammen oplopen met je goede bedoelingen. Probeer ze voorzichtig van elkaar te scheiden, zolang je er zeker van bent dat je geen gevaar loopt.
Er zijn ook andere manieren om katten te laten stoppen met vechten:
Leid ze af: Katten kunnen erg in beslag genomen worden door het gevecht, maar je kunt proberen om hen af te leiden. Zoek iets waarvan je weet dat ze het leuk vinden, zoals een speeltje, en maak er geluid mee. Dit kan hun aandacht trekken, waardoor ze stoppen met vechten.
Waterstraal: Als afleiden niet werkt, is een andere voorzichtige, maar doeltreffende manier om een gevecht te stoppen: gebruik een waterverstuiver om een fijne waternevel te spuiten. Ze pauzeren dan even om na te denken wat er gebeurt, zonder dat ze bang worden.
Het belangrijkste om te onthouden als je ingrijpt: zorg dat je niet gewond raakt en maak je kat(ten) niet nog gestrester/angstiger met de gebruikte technieken. Wees dus niet agressief tegen je kat en gebruik geen hardhandige technieken.
Wat doe je als een andere kat met de jouwe vecht?
Soms, als je kat buiten rondzwerft, kan een andere kat in de aanval gaan. Deze aanvallen kunnen systematisch zijn: eigenaars vertellen bijvoorbeeld dat telkens dezelfde kat hun kat blijft aanvallen als ze naar buiten gaan. Dit is vooral vervelend als je kat vriendelijk en zachtaardig is, en waarschijnlijk niet terugvecht. De verwondingen van deze gevechten kunnen zorgelijk zijn en moet je vaak door de dierenarts laten behandelen.
De beste oplossing om dit soort gevechten te voorkomen, is om je kat binnen te houden. Vooral je kat in het donker naar buiten laten kan dan gevaarlijk zijn.
Als je je kat niet binnen kunt houden, kun je proberen uit te zoeken van wie de andere kat is en of die kat beter onder controle kan worden gehouden. Als je hoort dat je kat in nood is, ga dan naar buiten om te helpen. De meeste vreemde katten rennen weg als ze een mens zien, dus je hoeft misschien niet meer te doen dan je gezicht laten zien om het gevecht te stoppen.
Oplossingen voor de langere termijn
Als je kat blijft vechten, met andere katten in huis of met vreemde katten uit de buurt, is er misschien een meer permanente oplossing nodig. Een kat die altijd in gevechten verwikkeld raakt, kan last hebben van overmatige agressie of heeft gewoon slechte socialisatievaardigheden. Een paar tips om een duurzame oplossing voor je kat te vinden.
Dierenarts: Katten vechten vaak omdat ze overmatig agressief zijn. Deze agressie kan een symptoom zijn van een ziekte waarvan je je niet bewust bent. Laat je kat nakijken door je dierenarts. Je dierenarts kan je adviseren hoe het verder moet.
Dierengedragsdeskundige: Als je kat niet ziek is, maar toch zonder aanwijsbare reden erg agressief blijft, kun je een gedragsdeskundige inschakelen. Deze specialisten zijn goed in het oplossen van problemen bij katten die blijven vechten, en zij kunnen katten trainen om beter met hun agressie om te gaan.
Socialisatie: Een van de belangrijkste redenen dat katten vechten is een slechte socialisatie. Deze katten weten gewoon niet hoe ze moeten delen of met andere katten moeten omgaan. Het kan nodig zijn om deze katten opnieuw te socialiseren, zodat ze weten hoe ze zich moeten gedragen in de buurt van anderen. Ook hiervoor kun je advies vragen aan je dierenarts of een gedragsdeskundige om te proberen het gedrag van je kat te verbeteren. Er zijn ook boeken en YouTube-filmpjes over hoe je je kat kunt helpen beter met andere katten om te gaan.
Toekijken hoe je katten vechten kan heel vervelend zijn, maar er is een oplossing. Volg gewoon de richtlijnen in dit artikel om te proberen je katten te scheiden wanneer ze vechten. Mocht het nodig zijn, dan kun je ook een van de bovenstaande duurzamere oplossingen proberen. Deze ruzies kunnen worden opgelost en hoeven geen blijvend probleem te zijn.