Soms kan het gedrag van oudere honden veranderen op een manier die ongewoon lijkt of iets opvallender is dan gewoon 'langzamer worden'. Tot voor kort schreven deskundigen deze dingen toe aan het verouderingsproces, waaraan weinig kan worden gedaan. Maar meer recentelijk worden ongewone veranderingen bij oudere honden toegeschreven aan een aandoening die Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) wordt genoemd.
Symptomen van cognitieve disfunctie bij honden
Voorbeelden van gedragsveranderingen zijn een 'verwarde' hond die gedesoriënteerd of verdwaald lijkt in zijn vertrouwde omgeving en misschien doelloos ronddwalen.
Je hond, die zijn hele leven lang onberispelijk zindelijk is geweest, kan 'ongelukjes' krijgen. Ze begroeten je niet meer aan de deur, brengen je geen ballen meer om mee te gooien, en lijken niet meer te geven om een aai over hun bol.
Vaak kun je cognitieve disfunctie bij honden herkennen wanneer je overdag een slaperige hond hebt, maar 's nachts geen vermoeide hond; ze hebben dan een verstoord slaappatroon. 's Nachts kunnen ze rusteloos zijn en gaan dwalen, alsof hun biologische klok is omgedraaid. Ook kunnen ze 's nachts lawaai gaan maken, waardoor jij en anderen in huis wakker blijven.
Dit betekent niet dat je hond minder om je geeft. Cognitieve disfunctie zorgt er simpelweg voor dat je huisdier zich anders gaat gedragen en ze hebben er waarschijnlijk geen idee van dat ze je verdriet doen!
Als je cognitieve disfunctie bij honden opmerkt, kan dit worden vastgesteld aan de hand van een aantal klinische symptomen. De diagnose kan worden gesteld als je oudere hond gedragsveranderingen vertoont die geen duidelijke lichamelijke oorzaak hebben.
Behandeling van cognitieve disfunctie bij honden
Je hoeft je geen zorgen te maken als je hond CDS heeft: gedragsveranderingen bij ouder wordende honden kunnen tot op zekere hoogte worden behandeld. Mogelijke behandelingen zijn andere voeding, medicatie en gedragstherapie. Andere tips om oudere honden te helpen - zelfs voor oudere honden zonder CDS - zijn:
- Let voor de veiligheid van je hond op plekken in huis en tuin waar je hond zou kunnen vallen - een trap of stoepje bijvoorbeeld - en houd je hond op die plaatsen in de gaten.
- Houd je aan een routine als dat kan. Oudere honden en honden met CDS hebben een hekel aan veranderingen in vertrouwde schema's, dus met een vaste routine voelen ze zich rustiger.
- Doe aan lichaamsbeweging als er geen medische reden is om dat niet te doen, want regelmatig wandelen is goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.
- Vermijd stressvolle situaties zoals een verblijf in een kennel - zoek in plaats daarvan een huisoppas om de verandering in de omgeving van je hond zo klein mogelijk te houden.
- Misschien wil je ook voorkomen dat bezoekers honden meebrengen.
- Problemen met zindelijkheid in huis kunnen moeilijk op te lossen zijn. Zorg ervoor dat je hond alle kansen krijgt om zijn behoefte te doen door hem regelmatig mee uit te nemen, en beloon goed gedrag.
- Bespreek met je dierenarts of medicatie nuttig kan zijn.
Wat er ook gebeurt, na een leven van onvoorwaardelijke liefde en kameraadschap verdienen onze oudere honden alle zorg en aandacht die we ze kunnen geven - en die ze jou ongetwijfeld blijven teruggeven!