Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Hond staand op stuk hout in bos

Vaak voorkomende spijsverteringsproblemen bij honden

Leestijd: 9 min
Pro Plan logo
Aangeboden door PRO PLAN

Met de juiste voeding werkt het spijsverteringsstelsel van je hond normaal gesproken prima. Maar zelfs met jouw goede zorgen kunnen er zich soms onverwachte problemen voordoen.

Je hond houdt van de voedzame voeding en de gebruikelijke traktaties die je hem geeft - een geweldig maaltijd maakt deel uit van zijn leuke en actieve levensstijl! Wanneer etenstijd een groot feest is voor je hond en een plezierig moment voor jou, kun je zomaar vergeten om zijn spijsvertering in de gaten te houden.

Maar maak je geen zorgen - veel problemen zijn gemakkelijk op te lossen door het eetpatroon te veranderen.

Lees verder en ontdek hoe je de spijsvertering van je hond gezond kunt houden en waar je op moet letten bij veelvoorkomende problemen.

Gezonde spijsvertering bij honden

Het spijsverteringsstelsel van je hond kan tegen een stootje (bedenk maar eens wat hij zou eten als dat mocht!), maar het is toch een goed idee om zijn eetlust in de gaten te houden. Denk eraan dat jij niet de enige bent die je hond graag een beetje extra aandacht en traktaties geeft, dat doen familie en vrienden ook! 

Hier vind je een paar algemene tips voor de voeding van je hond: 

  • Je hond geniet het meest van volledig hondenvoer van goede kwaliteit, dat niet alleen de juiste balans van voedingsstoffen bevat, maar ook lekker smaakt.
  • Hoe verleidelijk het ook is, humane voeding toevoegen aan een complete en uitgebalanceerde hondenvoeding kan spijsverteringsproblemen bij honden veroorzaken.
  • Je hond kent waarschijnlijk allerlei trucjes om je over te halen hem een restje van je maaltijd te geven! Negeer dit 'bedelgedrag' resoluut maar vriendelijk.
  • Als je hond gefocust is op restjes, geef hem dan in plaats daarvan veel knuffels, waardering en speeltijd, waar jullie allebei van kunnen genieten!
  • Je kunt je hond het beste op vaste tijden eten geven. Gebruik de juiste hoeveelheid voeding om de optimale lichaamsconditie van je hond te behouden, zodat hij in topvorm blijft.

Meer informatie vind je in onze gids over voeding voor volwassen honden.

Veelvoorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen bij honden

In een ideale wereld hebben honden geen problemen met hun spijsverteringsstelsel, maar natuurlijk kun je ziekte niet altijd voorkomen.

Door spijsverterings (gastro-intestinale) problemen kan je hond alle goede voedingsstoffen die hem gezond houden minder goed verteren en opnemen. Wat zijn nu factoren die spijsverteringsstoornissen bij honden kunnen veroorzaken?

  • Een plotselinge verandering van voeding.
  • Trauma.
  • Ongedisciplineerd eten.
  • Gifstoffen.
  • Allergieën.
  • Vreemde voorwerpen.
  • Geneesmiddelen.
  • Ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Met zo veel mogelijke oorzaken is de diagnose van spijsverteringsproblemen bij honden vaak een hele uitdaging, zelfs voor je dierenarts! Om het nog ingewikkelder te maken, kan de aandoening in elk deel van het spijsverteringsstelsel van je hond ontstaan, van de bek tot de maag, de lever, de alvleesklier en het darmkanaal. Maar er zijn dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je hond zo snel mogelijk de beste behandeling krijgt.

Tekenen van spijsverteringsproblemen bij honden waar je op moet letten

Als de eetlust van je hond verandert of als hij plotseling een moeilijke eter wordt, hoeft dat niets te betekenen - honden kunnen soms gewoon onvoorspelbaar zijn! Maar het kan ook wijzen op een onderliggend medisch probleem, dus als je je zorgen maakt, vraag dan advies aan je dierenarts. Als je denkt dat het probleem niets te maken heeft met hun spijsverteringsstelsel, kun je lezen over andere algemene symptomen die je in de gaten moet houden.

Spijsverteringsproblemen bij honden zijn uiteenlopend en kunnen symptomen omvatten zoals:

  • Gebrek aan eetlust.
  • Braken.
  • Diarree.
  • Constipatie.
  • Overmatige gasvorming of winderigheid.
  • Moeite met de ontlasting.
  • Bloed of slijm in de ontlasting.

Als je hond een van deze symptomen vertoont, kan dat wijzen op spijsverteringsproblemen zoals buikgriep, dikkedarmontsteking, stressdiarree of constipatie. Maar wat zijn deze ziekten, en wat kun je doen om je hond te helpen?

Het risico op buikgriep bij je hond verkleinen

  • Het is natuurlijk onmogelijk om je hond elke seconde van de dag in de gaten te houden, maar let wel op wat hij eet als hij buiten is - misschien ziet hij iets dat er 'lekker' uitziet!
  • Houd afval en andere eetbare materialen buiten het bereik van je hond, want zijn natuurlijke nieuwsgierigheid kan hem ertoe verleiden een hap te nemen!

Omgaan met buikgriep bij je hond

  • Je dierenarts is de aangewezen persoon die het beste de diagnose buikgriep kan stellen.
  • Als je hond buikgriep heeft, wil je dat natuurlijk meteen behandelen, maar je moet eerst weten hoe ernstig de aandoening is.
  • Als je hond uitgedroogd is, kan vochttherapie nodig zijn. Als ze vaak braken, kan je dierenarts adviseren om ze 12 tot 24 uur geen eten en/of water te geven.
  • Voordat je andere voeding geeft, moet elke hond die braak- of diarreeverschijnselen vertoont, door de dierenarts worden onderzocht.

Wat is colitis? 

Colitis, een andere spijsverteringsaandoening bij honden, is een ontsteking van de dikke darm. Colitis kan 'acuut' zijn (begint plotseling en eindigt snel) of 'chronisch' (duurt langer en komt steeds terug).

Tekenen van colitis bij je hond zijn onder meer bloed en/of slijm in de ontlasting, diarree en vaak kleine beetjes ontlasting. Als je hond chronische colitis heeft, kan hij ook gewicht verliezen.

Wat veroorzaakt een dikkedarmontsteking?

Dingen die colitis bij je hond kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • Bacteriële, virale, parasitaire of schimmelinfecties.
  • Eten van dingen die niet bedoeld zijn om op te eten, zoals gras, kunststof of textiel.
  • Voedselallergie.

Het risico op colitis bij je hond verkleinen

Houd zo goed mogelijk in de gaten wat je hond eet en houd afval en andere eetbare materialen buiten bereik. Soms is het avontuur sterker dan de smaak, hoe slecht het ook kan zijn wat ze naar binnen werken!

Omgaan met colitis bij je hond

Je dierenarts vertelt je hoe je colitis bij je hond het beste kan behandelen. Normaal gesproken gaat dit eenvoudig met dieet en medicijnen, zoals een voedingssupplement. Een voedingssupplement zorgt voor extra nutritionele ondersteuning, zodat je hond nog steeds alles binnen krijgt wat hij nodig heeft om fit te blijven.

Wat is stressdiarree? 

Honden kunnen net als wij diarree krijgen. Stressdiarree bij huisdieren komt vaak voor en is een reactie op stress of angst. Je hond kan diarree krijgen omdat hij zich ergens zorgen over maakt. Stresssituaties die spijsverteringsproblemen bij honden kunnen veroorzaken zijn uiteenlopend - en het hangt ervan af wat je hond bijzonder angstig of onrustig vindt! 

Wat veroorzaakt stressdiarree? 

Situaties die stressdiarree bij honden kunnen veroorzaken zijn onder andere: 

  • Adoptie.
  • Verblijf in een kennel of pension.
  • Verlatingsangst (van jou gescheiden zijn).
  • Veranderingen in je huishouden of hun omgeving.
  • Een nieuw huisdier of gezinslid in huis, zelfs als ze later de beste vrienden worden!

Het risico op stressdiarree bij je hond verkleinen 

Je hond loopt minder risico op stressdiarree als je hem geleidelijk laat wennen aan veranderingen en de overgang zo soepel mogelijk laat verlopen. Sommige dierenartsen kunnen een probiotica supplement aanraden, dat nuttige bacteriën aan de darmen van je hond toevoegt om het evenwicht te herstellen. 

Probiotica supplementen kun je ook gebruiken als je weet dat er een stresssituatie op komst is; zo kun je het probleem voorkomen voordat het de kop opsteekt. 

Omgaan met diarree bij je hond 

Net als voor preventie kun je een probiotica supplement gebruiken om het spijsverteringskanaal van je hond te kalmeren, zodat alles weer 'normaal' functioneert. 

Wat is constipatie? 

Een andere behandelbare spijsverteringsaandoening bij je huisdier is constipatie of verstopping. Als je hond moeite heeft met de ontlasting, of als de ontlasting hard of bijzonder klein is, kan dit het probleem zijn. 

Wat veroorzaakt constipatie?

Er zijn veel redenen waarom je hond verstopt kan raken:

  • Uitdroging.
  • Een gebrek aan vezels.
  • Een vergrote prostaat.

Maar constipatie kan ook wijzen op ernstiger spijsverteringsstoornissen, zoals een gezwel, een tumor of neurologische problemen. Dit zijn zeker niet de meest voorkomende oorzaken van constipatie, maar je dierenarts onderzoekt je hond graag om daar zeker van te zijn.

Het risico op constipatie bij je hond verkleinen

Om ervoor te zorgen dat je hond minder risico op constipatie loopt, moet je ervoor zorgen dat zijn voeding voldoende vezels bevat. Het is ook belangrijk dat je hond voldoende water drinkt en genoeg beweging krijgt.

Als je hond plotseling of hardnekkig last heeft van constipatie, is het tijd voor een bezoekje aan je dierenarts, alleen om er zeker van te zijn dat er niets anders mis is.

Omgaan met constipatie bij je hond

Vezels, die je hond via zijn voeding binnenkrijgt, helpen constipatie te verminderen. Vezels absorberen water, waardoor het voedsel in hun darmen omvangrijker wordt en gemakkelijker passeert. Het stimuleert ook de bewegingen van het darmkanaal en normaliseert het passeren van de ontlasting.

Compleet hondenvoer van goede kwaliteit is zo samengesteld dat het de juiste voedingsstoffen voor je hond bevat, met de noodzakelijke vezels. De vezels in compleet hondenvoer zijn vaak bietenpulp of de zemelen van haver, rijst en tarwe - die allemaal ook lekker smaken!

Vezels zijn goed voor je hond, maar te veel vezels kan een averechts effect hebben. Je hond kan dan last krijgen van diarree, winderigheid (gasvorming) en een grotere hoeveelheid ontlasting.

Doeltreffende behandeling voor je hond

De behandeling van constipatie bij honden kan verschillen, afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke behandelingen zijn medicatie, een middel om de ontlasting zachter te maken of een vezelrijk dieet - wat ook maar nodig is om het spijsverteringsstelsel van je hond gezond te houden, zodat jullie zorgeloos van elkaars gezelschap kunnen genieten!

Afhankelijk van de ernst van het spijsverteringsprobleem, kan de behandeling ook bestaan uit een dieet of medicatie. Zo'n behandeling kan kortstondig zijn, maar kan ook langer duren. Als er extra tests nodig zijn om uit te zoeken wat je hond mankeert, kan je dierenarts laboratoriumanalyses, röntgenfoto's of een endoscopie aanraden. (Endoscopie houdt in dat een buisje met een kleine videocamera in het spijsverteringskanaal van je hond wordt ingebracht, zodat het probleem zichtbaar wordt). In sommige gevallen kan het ook nodig zijn een monster van de darmen te nemen of een buikoperatie uit te voeren - dit klinkt allemaal niet zo fijn, maar uiteindelijk helpt het je hond.

Sommige problemen lossen vanzelf op als het spijsverteringsstelsel van je hond de kans krijgt om tot rust te komen.

Maar ernstigere aandoeningen kunnen leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en verzwakking. Daarom is het goed om bij je dierenarts langs te gaan - hij kan je advies geven en bepalen wat de juiste behandeling is voor je hond.

Al met al zijn ze met de juiste behandeling in een mum van tijd weer fit en actief!