Terwijl sommige honden een warm schuimbad niet erg vinden, zijn er andere honden die alles proberen om niet in bad te hoeven. In welke categorie je hond ook valt, het is altijd goed om te weten hoe je een hond moet wassen, zodat de badkamer niet in een grote puinhoop verandert.
Of het nu gaat om een modderige wandeling of een sterke, onaangename geur, een hond moet je soms wassen, dus is het belangrijk dat je weet hoe je dat het beste kunt aanpakken. Lees op deze pagina ons handige stappenplan zodat jij je trouwe viervoeter een heerlijke wasbeurt kunt geven.
Hoe vaak mag je een hond wassen?
In tegenstelling tot mensen hebben honden geen dagelijkse wasbeurt nodig. Maar je hond regelmatig in bad doen is geen slecht idee. Hoe vaak je je hond in bad moet doen, hangt af van het soort hond dat je hebt.
Het goede nieuws is dat langharige honden zelden meer dan twee tot drie baden per jaar nodig hebben, omdat te veel baden de natuurlijke oliën uit de vacht verwijdert. Meestal is snel even pootjes wassen voldoende, maar als je hond een medische aandoening heeft, in iets onaangenaams heeft gerold, of gewoon een beetje 'vreemd' ruikt, dan is een bad welkom.
De meeste kortharige honden kunnen ook lange tijd zonder een bad, tenzij ze bijzonder vuil worden of stinken! Voor de meeste kortharige hondenrassen is één keer per maand in bad gaan vaak voldoende.
Rassen met een waterafstotende vacht en honden met een dikke vacht zijn allemaal beter af met minder baden. Probeer je hond alleen te baden als het echt nodig is, anders loop je het risico dat je de vacht ontdoet van zijn natuurlijke oliën, waardoor de kans op een geïrriteerde huid toeneemt.
Waarmee mag je een hond wassen?
Om je hond te wassen kun je echt het beste een hondenshampoo gebruiken. Honden hebben een gevoelige huid, die veel dunner is dan onze huid en die bescherm je het beste door de juiste shampoo te gebruiken, speciaal voor honden.
Gewone shampoo
Was je hond niet met een gewone shampoo. Een hondenhuid is veel gevoeliger dan de huid van mensen. Gewone shampoos hebben een andere pH-waarde dan hondenshampoos, waardoor de huid van jouw hond geïrriteerd kan raken. Daarnaast hebben gewone shampoos soms ook een sterke geur, die niet prettig is voor honden.
Baby shampoo
Ook het gebruik van een babyshampoo is niet aan te raden om je hond mee te wassen. Babyshampoos zijn milder dan gewone shampoos, maar toch is het beter om een hondenshampoo te gebruiken.
Bereid je voor op het baden van je hond
Voordat je de kranen opendraait, is het goed om de nodige voorbereidingen te treffen. Dit is wat je nodig hebt om je hond in bad te doen!
Kies de juiste hondenshampoo
Gebruik alleen speciale hondenshampoo en geen shampoo voor mensen. Probeer vooral een shampoo te vinden met een neutrale PH-balans. Kies ook een shampoo die geen kunstmatige kleur- of geurstoffen bevat.
Kies de juiste plek
Als je een hond van een klein ras hebt, kun je hem in de gootsteen wassen. Grotere honden hebben meer ruimte nodig, dus een douche of badkuip is een goed alternatief. Zorg ervoor dat je hond wat houvast heeft, leg een handdoek of rubberen badmat op de bodem van het bad of de gootsteen. Niet alle honden houden van een bad, dus is het een goed idee om een plek te kiezen waar je hond zich veilig en geborgen voelt.
Zet alles klaar
Voordat je begint, rangschik je alles wat je nodig hebt netjes bij de wasplaats. Je hebt veel schone handdoeken nodig voor na het wassen en het helpt om de deuren dicht te houden, zodat je hond niet naar de bank sprint zodra je klaar bent.
Stappenplan om je hond te wassen
Volg deze stap-voor-stap handleiding om je hond een bad te geven zonder al te veel drama.
1. Stel je hond gerust
Veel honden vinden het niet prettig om in bad te gaan, dus is het belangrijk om ze te laten weten dat je het beste met ze voor hebt. Praat voor, tijdens en na het baden geruststellend tegen je hond. Je kunt je hond ook een traktatie geven na een geslaagd hondenbad!
2. Borstel je hond eerst
Zo weet je zeker dat er geen klitten ontstaan, of een matte vacht. Klitten houden water vast, waardoor je hond een geïrriteerde huid kan krijgen.
3. Test de watertemperatuur
Gebruik lauw warm water en test de temperatuur voordat je je hond gaat wassen.
4. Maak het lijf van je hond nat
Maak je hond nat met het warme water en zorg ervoor dat zijn vacht goed nat is, vooral de onderkant.
5. Voeg de hondenshampoo toe
Knijp een klein beetje uit de fles en wrijf de shampoo in totdat het schuimt. Breng geen shampoo aan op de kop van je hond, zodat hij geen schuim in zijn ogen krijgt.
6. Veeg de kop van je hond af
Als de kop van je hond ook vuil is, veeg je die met een vochtige doek schoon. Zorg ervoor dat er geen shampoo of zeep op het gezicht komt.
7. Spoel je hond af
Het is belangrijk om je hond goed af te spoelen met warm water. Overtollige zeep kan de huid van je hond irriteren, dus is het belangrijk om heel goed te spoelen.
8. Droog je hond af
Droog je hond na het bad goed af met een handdoek. Je kunt ook een haardroger gebruiken, maar zet het apparaat wel op de koelste stand, houd het ver van de huid en blijf het bewegen, zodat je niet te lang op één plek blaast.
9. Beloon je hond
Nadat je je hond in bad hebt gedaan, is het belangrijk om hem uitgebreid te prijzen. Het is ook een goed idee om je hond een traktatie te geven, zodat hij weet dat je blij bent met zijn medewerking.
Hond wassen: tips van onze experts!
- Neem alle tijd, want haast maakt je hond nerveus.
- Maak eerst een flinke wandeling, zodat je hond minder beweeglijk is bij het baden.
- Borstel je hond altijd voordat je hem in bad doet.
- Kies het juiste bad voor de grootte van je hond. Een oud babybadje of de gootsteen is geweldig voor kleine honden, een douchebak of badkuip is beter voor grotere rassen.
- Gebruik altijd een speciale hondenshampoo, niet een die voor mensen bedoeld is.
- Na het bad schudt je hond zich automatisch uit, dus zorg voor voldoende handdoeken en bedek of verwijder kwetsbaar meubilair of voorwerpen in de buurt die waterschade kunnen oplopen.
- Het is fijn als je iemand anders kunt overhalen om je te helpen - met een extra paar handen houd je alles beter onder controle.